– mii de bacauani cumpara saptamânal gadgeturi sau alte bunuri de pe site-urile de afara

Nu mai este niciun secret ca bacauanii de orice vârsta sunt clientii fideli ai magazinelor virtuale de pe internet. De regula, cumparatorii online cauta ieftineala, in special de pe site-uri din China, unde, se stie, se gasesc in special lucruri cu preturi mici. Insa, shopping-ul online se face si de pe platformele de internet localizate in Hong Kong, Singapore, Malaezia, Japonia, SUA, Canada sau Israel. „Sunt perioade din an in care am inregistrat chiar si 1.000 de colete pe saptamâna. Si asta in conditiile in care eu am doar doi angajati la Oficiului postal nr. 9, din zona Energiei, de unde pot fi ridicate comenzile, si doi la Onesti.

Insa, problema cea mare este ca foarte multi dintre cei care fac achizitii online de pe site-urile din afara tarii nu cunosc conditiile in care se pot ridica acele colete. Desi, noi am pus afise in care anuntam care obiecte sunt interzise, precum si alte restrictii de care ar trebui sa ia seama cel care se decide sa cumpere de pe internet”, a explicat Vasile Soiman, seful Vamii din Bacau. Potrivit legislatiei vamale, pentru un colet postal fara caracteristici de natura comerciala, continând cadouri trimise fara plata de la o persoana la alta, valoarea declarata a tuturor bunurilor din pachet poate ajunge la maximum 45 de euro, taxa vamala si TVA fiind zero.

PUBLICITATE

La fel, nici coletele postale cu bunuri cumparate de pe internet, prin telefon sau corespondenta, platite de destinatar, nu se taxeaza in vama, daca, insa, valoarea totala nu depaseste 10 euro. „Stiam ca nu se percep taxe daca valoarea nu depaseste 10 euro, pentru ca imi tot cumpar de ceva vreme din China, mai ales. In schimb, chiar nu cunosteam ca si la cadouri se aplica acest regim”, marturiseste Andrei Vancea, un tânar din zecile care stateau la rând sa-si ridice coletul cumparat de Black Friday. Atentie, insa, intrucât in calitate de destinatar, cel care a comandat online astfel de bunuri trebuie sa prezinte organului vamal o copie a dovezii de achizitie (factura comerciala, factura pay-pal, factura extrasa de pe internet).

„Responsabilitatea intocmirii declaratiilor vamale cade in sarcina expeditorului. Dar, pentru a facilita vamuirea rapida a trimiterilor postale si evitarea oricaror inconveniente, recomandam clientilor sa se asigure, pe cât posibil, ca expeditorul din strainatate completeaza declaratia vamala corect si complet”, a subliniat Vasile Soiman. De retinut ca anumite categorii de bunuri sau materiale (marfurile contrafacute, armele de foc reale sau imitatie, arme, explozivi si munitie, pornografie sau narcotice illegal/droguri) sunt interzise a fi importate. De atfel, lista completa cu obiectele interzise, precum si informatii legate de restrictiile la import poate fi gasita la adresa de internet www.posta-romana.ro.

Black Friday vs. Craciun

Apetenta pentru shopping online s-a observant mai ales la recenta campanie promotionala ocazionata de Black Friday, când bacauanii s-au inghesuit sa cumpere de toate de la magazinele online din afara. Insa, un alt episod extrem de incarcat se anunta perioada sarbatorilor de iarna, când, la fel, bacauanii vor fi atrasi de ofertele de afara. Cele mai solicitate site-uri din afara sunt ebay.com, amazon.co.uk, dx.com sau aliexpress.com, de unde bacauanul cumpara cam orice. Ponderea comenzilor de afara o reprezinta produse electronice – tablete, telefoane mobile din categoria smart, hard disck-uri, stick-uri USB etc., dar si accesorii pentru aceste produse – acumulatori, handsfree, carcase s.a -, precum si articole de moda, iar 10 la suta cosmetice. Diferenta este completata de diverse produse din alte categorii.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ