Parcul auto al Vamii: masini confiscate de la contrabandisti / foto: Fl.Radu

– sute de mii de pachete de tigari netimbrate sunt inghesuite in spatiile de stocare ale vamesilor – alte sute de kilograme de haine „de firma” falsificate si incaltaminte mucegaiesc asteptând sa fie preluate pentru distrugere

Depozitele Vamii din Bacau sunt inca aglomerate de marfa confiscata care, in unele cazuri, de ani buni asteapta sa fie dusa la groapa de gunoi. Marfa provine din confiscarile facute de politisti sau inspectorii Antifrauda in urma raidurilor prin magazine, baruri, târguri sau in traficul rutier. In special, in spatiile de depozitare ale vamesilor sunt mii de pachete netimbrate de tigari care urmau sa fie puse ilegal in vânzare de catre diversi indivizi certati cu legea.

„Acum, cred ca sunt in jur de 100.000 de pachete tigari confiscate de la traficati care le-au adus din Ucraina si Republica Moldova. In ultimele luni, am reusit sa predam cantitati mari de tigarete, dar procedura care trebuie urmata cere timp. Pentru ca aceste tigari trebuie predate numai producatorilor de tigarete din tara, care, la rândul lor, au obligatia sa le distruga”, a declarat Vasile Soiman, seful Vamii Bacau.

Alaturi de sutele de cartuse de tigari, in depozitele vamesilor se mai gasesc si cantitati insemnate de articole de incaltaminte si imbracaminte, precum si cosmetice (in special, parfumuri care imitau marci cunoscute din domeniu), toate confiscate de Antifrauda fiscala, intrucât incalcau legea dreptului de autor.

„Am avut peste o tona de haine si incaltaminte care aproape ca mucegaiesc la noi pâna sunt preluate, plus sute de parfumuri contrafacute, multe dintre ele asteptând de 3-4 ani ca sa fie preluate si depreciate. Si aici este o alta problema, pentru ca marfa trebuie predata reprezentantilor firmei detinatoare a dreptului de autor, care va trebui sa le distruga printr-o firma agreata de ei”, a mai spus seful institutiei.

In curtea Vamii din Bacau mai sunt parcate si zeci de masini confiscate odata cu tigarile disimulate de traficantI, in spatii ascunse special amenajate. „Sunt 29 de masini de diferite tipuri si modele, inmatriculate in diverse judete din tara, in special din Suceava, Cluj sau Bacau, dar cele mai multe au numere de Bulgaria.

Traficantii folosesc acel tip de masini la care se pot adauga compartimente in care ascund tigaretele. Colegii de la Circulatie au deja ochiul bine format si le identifica foarte usor in trafic”, a incheiat Vasile Soiman, seful Vamii din Bacau. Cel mai curând, masinile vor parasi curtea vamii abia dupa ce instanta va finaliza dosarele in care sunt implicati proprietarii autovehiculelor. Directia de Finante este institutia care va proceda la valorificarea prin licitatie publica a acestor bunuri.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. sunt atatia sarmani (azil,orfelinate,oameni ai strazii etc.)care au nevoie de incaltari sau de imbracaminte iar noi le ducem la groapa de gunoi…..Bravo Bacau

  2. Raspunsul e simplu: pentru ca asa prevede legea. Trebuiesc distruse, asa se va face, nu te apuci tu, vames, finantist sau politist sa incalci legea doar pentru ca le e frig boschetarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ