20 aprilie 2024
ActualitateVaccinare amanata

Vaccinare amanata

Milioane de euro zac in depozite

Programul de vaccinare a fetitelor de clasa a patra impotriva virusului responsabil de aparitia cancerului de col uterin a luat o pauza. Noul ministru al Sanatatii a anuntat ca va demara o campanie de informare care se va derula pe o perioada de aproximativ un an. In plus, programul de imunizare va fi dublat de o campanie de screenig pentru depistarea cancerului de col uterin. Pana atunci, cele 110.000 doze de vaccin, care au costat 23 milioane euro, raman in custodia directiilor de sanatate publica. Pe ultima suta de metri a fostei guvernari au fost achizitionate peste 110.000 de doze de vaccin impotriva human papilloma virus. Ministerul Sanatatii a cheltuit pe cele doua tipuri de vaccin in jur de 23 milioane euro. Virusul HPV este asociat cu 96% din cancerele de col uterin. Autoritatile sanitare au considerat ca varsta cea mai potrivita pentru imunizare este intre 10 si 12 ani. Campania a vizat fetitele de clasa a IV-a. Ministerul s-a confruntat cu un refuz in masa din partea parintilor si considera ca principala explicatie a nereusitei o constituie lacunele in informarea parintilor, ba chiar si a medicilor. Acestia din urma ar fi trebuit sa primeasca scrisori de informare metodologica, dar acest aspect a fost neglijat de minister. Ministrul Bazac a dat vina pentru esec si pe introducerea “refuzului informat”, generator de neincredere in familiile fetitelor. Dr. Bazac a aratat intr-un comunicat de presa ca derularea ineficienta a campaniei poate avea efecte nedorite pe termen mediu si lung in plan medical, prin compromiterea ideii de vaccinare.

96% esec



In judetul Bacau, catagrafierea a aratat ca 1627 de fetite ar trebui sa fie vaccinate anti-HPV. Doar 59 de fetite au primit, insa, prima doza de vaccin. Parintii s-au opus in masa imunizarii. A doua etapa de vaccinare este in curs de desfasurare. Potrivit programului elaborat de minister, a treia doza trebuie inoculata intre 19 si 23 mai 2009. “In cazul fetitelor care au primit prima doza recomandam continuarea imunizarii”, ne-a declarat dr. Cecilia Lucaci, sef compartiment Programe de sanatate judetene, din cadrul Directiei de Sanatate Publica. Pana acum, medicii au ridicat de la DSP doza a doua doar pentru 25 de fetite. Miile de doze ramase neutilizate au termen de utilizare pana in anul 2010.
“La reluarea campaniei de vaccinare anti-HPV, va fi initiat si un program de screening pentru depistarea cancerului de col uterin,a precizat dr. Cecilia Lucaci. Cele doua componente ale programului de preventie ar trebui sa reduca incidenta cancerului de col uterin in Romania”. Romania are o rata a mortalitatii prin cancer de col uterin de 6 ori mai mare decat media europeana. Aceasta maladie face peste 2000 de victime anual. Autoritatile considera ca vaccinarea impotriva HPV ar reduce cu 70 la suta rata infectarii. Depistarea la timp, prin screening, poate oferi sansa vindecarii unui numar mare de femei.
Doina Mincu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri