26 aprilie 2024
ActualitateVaccin pentru fetitele de clasa a VI-a si a VII-a: Majoritatea decide...

Vaccin pentru fetitele de clasa a VI-a si a VII-a: Majoritatea decide imunizarea

Directia de Sanatate Publica a dat startul campaniei de informare cu privire la beneficiile vaccinarii impotriva virusului HPV. Imunizarea vizeaza fetitele din clasele a VI-a si a VII-a. Vaccinarea presupune administrarea a trei doze, dar numai cu acordul parintilor. In scolile bacauane au inceput sedintele pentru informarea parintilor si a elevelor, insa brosurile care ar fi trebuit prezentate nu au fost inca trimise in teritoriu de Ministerul Sanatatii.

– Cancerul de col uterin este cancerul partii inferioare a uterului, cea care face legatura cu vaginul.
– 99,7% din cazurile de cancer de col uterin sunt provocate de virusul HPV.
– Se estimeaza ca 80% din femei vor dobandi o infectie cu HPV, iar 50-75% din infectii vor fi cu o tulpina oncogena.
– Cancerul de col uterin este pe locul doi ca frecventa a cancerelor in lume.
– 30% din paciente au varste intre 15 si 44 de ani.
-a In Romania se depisteaza anual 3000 de cazuri noi.
– La fetitele de 10-14 ani, raspunsul imun al organismului la vaccinarea anti-HPV este optim.
– Vaccinurile HPV nu contin material genetic infectios, deci nu pot produce infectia.
– Reactiile adverse sunt din categoria celor obisnuite la orice vaccinare: durere locala si, rar, dureri de cap, greata, varsaturi, dureri musculare.

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai frecvente boli in randul populatiei feminine. Romania se situeaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea datorata cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mult decat media tarilor din Uniunea Europeana. Cercetatorii au descoperit ca aceasta maladie este provocata de virusul HPV. Pe piata medicamentelor exista doua tipuri de vaccin, care trebuie administrate fetelor inainte de debutul vietii sexuale. Anul trecut, Ministerul Sanatatii a desfasurat o campanie de imunizare a fetitelor de clasa a IV-a. Incercarea a esuat, vaccinul fiind refuzat in masa de parinti. In judetul Bacau, au fost imunizate doar 57 de fetite. Anul acesta, ministerul si-a propus sa realizeze o campanie de informare mai temeinica. Din pacate, si aceasta are lacune. In scoli au loc deja sedintele cu parintii, dar profesorii si medicii nu au primit de la Ministerul Sanatatii brosurile cu informatii despre importanta vaccinarii. Acestea vor fi distribuite elevelor saptamana viitoare. Mesajul ministerului este clar: “Tu decizi pentru sanatatea fiicei tale. Informeaza-te!”. “Va urma un sondaj de opinie, ne-a declarat dr. Cecilia Lucaci, coordonator programe la DSP. Vaccinarea va incepe doar daca peste 50% din parinti o vor accepta. Se vor administra 3 doze, la intervale stabilite.
[ad#stire] Prima etapa de imunizare ar trebui sa aiba loc in luna noiembrie, iar a doua doza sa se primeasca in ianuarie 2010.” Spre deosebire de anul trecut, vaccinul va fi administrat fetitelor din clasele a VI-a si a VII-a, nu celor de a IV-a. “S-a considerat ca organismul este mai pregatit sa accepte doza de vaccin”, a explicat dr. Lucaci. Medicii atentioneaza ca, la acest moment, vaccinul anti-HPV este cea mai eficienta arma impotriva cancerului de col uterin.



Doina Mincu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri