Lucian Stanciu-Viziteu, deputat de Bacău, a anunțat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, lansarea campaniei „Fără penali în funcții publice” prin care USR va strânge 500.000 de semnături pentru revizuirea Constituției.

USR vrea să dea un semnal că nu tolerează situația actuală, prezența penalilor în funcții publice afectând imaginea Românei, și să descurajeze încercarea altor politicieni care au probleme cu legea de a intra în Parlament.

Modificarea Constituției i-ar viza doar pe cei condamnați, nu și pe cei cercetați penal. În județul Bacău, membrii USR și-au propus să strângă 25.000 de semnături, acțiune care va fi demarată sâmbătă, în stradă.

Al doilea subiect a fost desecretizarea protocoalelor dintre SRI și diverse instituții. „SRI și-a exprimat dorința de a desecretiza protocolul, iar Parchetul este de acord. Eu l-am citit acum cinci luni, în cadrul Comisiei, și nu am găsit niciun element care să ridice un semn de întrebare”, a declarat Lucian Stanciu-Viziteu. Cu toate acestea, USR va solicita CSM să analizeze dacă protocoalele au afectat sau nu independența Justiției.

O unealtă pentru transparență

Deputatul s-a mai referit la Legile Justiției, care au trecut prin Senat fără dezbatere, la evenimentul de la Colegiul „Costache Negri” din Tg. Ocna, unde a fost semnat contractul de finanțare prin PNDL a modernizării unității, în prezența elevilor, reînviind „o cutumă comunistă”.

Stanciu-Viziteu a precizat că semnarea unui contract este un lucru normal, nu motiv de „propagandă politică”, cu atât mai mult cu cât este ilegal să faci politică în școli: „Directorul școlii ar trebui să demisioneze sau să fie demis, posibil și vicepremierul Paul Stănescu.”

În final, deputatul USR a anunțat că a lansat site-ul blaturipolitice.ro, „pe care orice persoană poate semnala problemele pe care le observă.” Înființarea site-ului său este o reacție la faptul că toate partidele, inclusiv PNL, s-au opus legii privind creșterea transparenței, care propunea, între altele, filmarea dezbaterilor din Parlament.

„Vom prelua aceste sesizări și vom acționa conform legii. Nu este o acțiune politică îndreptată împotriva cuiva, ci o unealtă de transparență”, a precizat deputatul USR.