O nouă investiție importantă pentru sănătatea băcăuanilor va fi realizată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional gestionat de ADR N-E.

Proiectul depus de Consiliul Județean (CJ) pentru modernizarea Unității de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău a parcurs cu succes toate etapele și a obținut 85 de puncte. Pentru a trece la pasul următor, selecția și contractarea, ADR N-E a cerut documente suplimentare, între care și hotărârea CJ Bacău prin care sunt aprobate cheltuielile și contribuția proprie.

Aceasta a fost urgența pentru care aleșii s-au întâlnit marți în ședință extraordinară. „E un pas important spre implementarea acestui proiect pe care ni l-am dorit toți și pe care l-am depus pe 16 aprilie 2018. Obiectivul specific are în vedere modernizarea, extinderea, dotarea UPU și realizarea unui heliport pentru elicopterele SMURD”, a declarat președintele Sorin Brașoveanu. Proiectul are o valoare totală de 13,42 milioane de lei, din care valoarea eligibilă este de 6,83 milioane de lei.

Recuperăm 46 de milioane de lei

O altă veste bună legată de proiectele din Sănătate este că pe Axa 8.2 vor fi recuperate sumele cheltuite din 2014 încoace din bugetele locale. E vorba despre investițiile făcute în Unitățile de Primiri Urgențe ale SJU Bacău, Spitalul Municipal Onești și Spitalul Municipal Moinești. Specialiștii CJ Bacău și ai spitalelor respective au întocmit documentația necesară obținerii sumelor investite, documentație care trebuie să justifice toate cheltuielile făcute. De această măsură vor beneficia și spitalele din județele Vaslui și Neamț.

„Valoarea totală a proiectului pe care îl gestionează Ministerul Sănătății este de 37,84 milioane de lei, din care județului Bacău îi va reveni suma 23,37 de milioane, ceea ce reprezintă 62 la sută”, a declarat Sorin Brașoveanu. Proiectul se află în etapa de evaluare. Vor fi recuperate, de asemenea, sumele investite în dotarea ambulatoriilor de specialitate, adulți și copii, în total 28,2 de milioane de lei.

Județul Bacău va primi peste 23 de miloane de lei, ceea ce înseamnă 82,3 la sută. „Sunt bani pe care Consiliul Județean și Consiliile Locale i-au alocat pentru dezvoltarea infrastructurii de sănătate”, a precizat Sorin Brașoveanu, în final.