20 aprilie 2024
ActualitateUrgente pediatrice: varsaturile

Urgente pediatrice: varsaturile

Numim varsatura eliminarea continutului stomacului, in mod violent, in jet, la distanta, prin gura (uneori si prin nas). Varsaturile sunt frecvente in perioada copilariei si se pot manifesta ca fenomen unic sau pot face parte din tabloul clinic al unei boli, atragând atentia parintilor asupra micutului, care are o suferinta. Cea mai frecventa confuzie pe care o fac parintii se refera la regurgitare, care consta in eliminarea pasiva a continutului gastric, in cantitate mica, de obicei dupa alimentatie, si este specifica sugarului mic (sub 6 luni); daca sugarul creste in greutate, regurgitarile sunt inofensive; daca sugarul nu creste, e indicat sa va adresati medicului, singurul in masura sa stabileasca cauza (eventual refluxul gastro-esofagian).
De ce este varsatura o urgenta pediatrica? Dupa cum probabil stiti corpul uman este compus aproximativ 70% din apa, iar prin varsatura se pierde apa, dar si alte elemente esentiale vietii (potasiu, sodiu, calciu). Cu cât copilul are vârsta mai mica, cu atât deshidratarea este mai rapida si efectele sunt mai dramatice; organele cele mai afectate sunt: creierul, rinichiul, ficatul, inima. Va descriu câteva semne ale deshidratarii care va anunta ca micutul are urgenta nevoie de asistenta medicala specializata: ochii sunt infundati in orbite (ochi „dusi in fundul capului”), buzele sunt uscate, limba este acoperita de un depozit albicios, pielea de pe burtica e uscata, copilul nu urineaza, respira adânc si repede (in repaos), respiratia are miros intepator de acetona, poate fi somnolent sau agitat, slabeste „vazând cu ochii”.
Când varsa copilul? Varsaturile care apar izolate (neinsotite de alte semne) pot functiona ca un sistem de aparare: de exemplu, eliminarea substantelor toxice in cazul ingestiei accidendale de pastile, detergent; la fel se intâmpla când dati copiilor multe dulciuri de cumparat (contin conservanti care pot irita stomacul) sau preparate culinare laborioase, care nu pot fi digerate de stomacul copilului (maioneza, drob, sarmale).
Varsaturile pot fi un semn important si precoce al unor boli, pe care ar fi bine sa le luati in calcul când amânati vizita la medic, in speranta ca se vor opri: faringoamigdalita, otita, enterocolita, apendicita, hepatita, meningita, infectii urinare inalte, tumori cerebrale, malformatii ale tubului digestiv, parazitoze.
Cum putem preveni varsaturile? Pastrati regulile de igiena alimentara si invatati-va copiii sa se spele pe mâini, cu apa si sapun, dupa ce folosesc toaleta, vin de la joaca, au luat contact cu animale, inainte sa manânce, sa spele fructele. Folositi alimente proaspete, procurate din locuri care va inspira incredere privind igiena. Atentie la medicamente si detergenti – copii sunt atrasi de ambalajele colorate.
Daca varsatura este semn in cadrul unei boli – se insoteste de febra, diaree, dureri abdominale, dureri de cap, convulsii, urina inchisa la culoare – puteti preveni deshidratarea severa adresându-va medicului sau serviciului de urgenta, cât mai repede.
Când copilul varsa, nu-l lasati singur, tineti-l ridicat sau culcat pe burtica, cu capul inspre lateral, pentu a evita aspirarea lichidului de varsatura in plamâni – care poate cauza pneumonie de aspiratie, ce necesita spitalizare. Dati copilului sa bea ceai indulcit moderat (o lingurita de zahar la 100 ml apa), in cantitati mici (2-4 lingurite) la 10-15 minute, pentru a-l hidrata; nu-i dati mâncare solida, deoarece o va varsa. Daca timp de aproximativ 2-3 ore copilul nu a mai varsat, dar l-ati hidratat cu ceai, puteti sa-i dati mâncare solida, protejând insa stomacul: pâine prajita, orez fiert, morcov fiert, supa de legume. Copilul care varsa la orice tentativa de hidratare, cu lingurita, sau lichidul varsat are culoare galben – verzui, maroniu, cu striuri de sânge, va fi dus direct la serviciul de urgenta pediatrica, deoarece situatia poate fi una severa, cu urmari dramatice.
Reperele de mai sus sunt menite sa va informeze, nu sa va sperie; ajutati-va copiii, actionând in cunostinta de cauza!
Sarbatori cu lumina in suflet!

dr. Ana Olinic, medic primar pediatru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri