Cum recunoastem diareea? Copilul are mai multe scaune/zi ca de obicei; scaunele sunt modificate ca aspect si consistenta – apoase sau semiconsistente, cu mucozitati, puroi, striuri de sânge; mirosul scaunului este diferit fata de mirosul obisnuit – miros acru, acid sau miros fetid (ou stricat, varza stricata).

Când apare diareea? Cele mai frecvente cauze vizeaza greselile alimentare, adica copilul primeste alimente nepotrivite vârstei, de exemplu lapte de vaca nediluat inainte de vârsta de 3 luni, sarmale la 6 luni si mici la 1 an – pentru ca „i-a fost pofta” micutului etc. O alta cauza frecventa o reprezinta contactul copilului cu microbii, care de cele mai multe ori se datoreaza igienei precare: mâinile nespalate, mâncarea depozitata la caldura si in vase neacoperite, biberoane nefierte, fructe sau legume incomplet spalate, scutece murdare etc. Microbii frecvent implicati in diareea copilului sunt: virusurile – care cauzeaza enteroviroze (rotavirus) in care scaunele sunt apoase, numeroase si nu raspund la tratamentul cu antibiotic; bacterii – care declanseaza diaree infectioasa, in care scaunele sunt cu puroi sau striuri de sânge, care raspund la tratamentul antibiotic (E.Coli, Salmonella, Shigella).

Daca copilul prezinta perioade de diaree alternând cu perioade de constipatie s-ar putea sa fie implicat un parazit (vierme intestinal) numit Giardia Lamblia – care da boala Giardiaza sau Lambliaza (este aceeasi boala si nu boli diferite, cum gresit se interpreteaza, in necunostinta de cauza). Daca micutul are diaree o perioada lunga de timp (3-6 saptamâni) si nu raspunde la regimul alimentar, la tratamentul medicamentos iar copilul pierde in greutate, vor fi luate in calcul intolerantele alimentare la lactoza (din lapte) sau la gluten (din pâine, biscuit sau orice preparat ce contine faina de grâu).

De ce diareea este o urgenta? Diareea e una din marile urgente pediatrice pentru ca duce la deshidratare intr-un timp scurt; copilul pierde apa si electroliti (sodium, potasiu) cu efect devastator pentru creier, rinichi, ficat, inima. Copilul scade brusc in greutate, pielea devine uscata si buzele arse, ochii sunt infundati in orbite, respira profund si repede (ca un peste pe uscat), este somnolent sau agitat.

Ce facem? Daca vorbim de un sugar (copil sub 1 an) care e alimentat la sân, se poate continua alimentarea la sân (daca mama nu este bolnava si nu primeste un tratament care poate cauza diaree micutului), se pot adauga saruri de hidratare (le gasiti in farmacie), ceai de menta cu 5% zahar (de preferinta brun) pus la fiert sau glucoza 5%, care nu necesita fierbere, mucilagiu de orez dietetic, supa de morcov dietetica (dupa vârsta de o luna), calciu carbonic, smecta. Sugarul alimentat cu lapte praf sau lapte de vaca nu va primi lapte 24 de ore, timp in care va primi cele descrise mai sus. In ambele cazuri, contactati medicul sau asistenta pentru a afla ce tratament urmeaza in functie de semne si evolutie. Daca vorbim de copilul peste 1 an, in caz de diaree opriti laptele praf sau de vaca timp de 12 – 24 de ore, adaugând la cele de mai sus pâinea prajita, brânza calcica, carne de pui fiarta, fara piele; contactati medicul sau asistenta.

Daca reusiti sa stapâniti diareea cu regim alimentar 2-3 zile, revenirea la alimentatia obisnuita se face treptat in aproximativ 3-5 zile.
Când ne adresam doctorului sau serviciului de urgenta? 1) daca diareea e insotita de febra si varsaturi si nu puteti controla situatia acasa; 2) cu cât copilul e mai mic (sub 6 luni) cu atât deshidratarea e mai rapida si creierul poate fi afectat pe viata; 3) daca copilul prezinta o boala cronica (de rinichi, de inima, diabet); 4) scaune cu puroi sau striuri de sânge; 5) daca sunt semne de deshidratare; 6) daca copilul refuza sânul sau lichidele cu care incercati sa-l hidratati.
Atentie! Mamicile care au primul copil si il alimenteaza la sân, e bine sa stie ca daca scaunele care apar dupa fiecare supt sunt de consistenta moale, uneori de culoare verde, iar micutul creste in greutate si este vioi – nu reprezinta o urgenta; daca au indoieli, e mai bine sa contacteze medicul sau asistenta.

Sper ca informatiile de mai sus sa va fie de folos. Sa „dorim” diaree doar celor constipati!

dr. Ana Olinic, medic primar pediatruPUBLICITATE