25 aprilie 2024
ActualitateUrgente pediatrice: Febra

Urgente pediatrice: Febra

Febra este cea mai frecventa cauza care aduce copilul la doctor si cel mai frecvent motiv de panica pentru parinti. In cele ce urmeaza va ajut sa intelegeti febra ca „un prieten” al copilului, imbogatindu-va cunostintele din postura de „parinte a primul doctor al copilului”.
Ce numim febra? Temperatura normala a corpului este intre 36°C – 37°C si nu este aceeasi in toate segmentele corpului – de exemplu zona capului e mai calda decât zona picioarelor. Numim febra, temperatura corpului peste 38°C, la orice nivel al corpului. Când corpul are o temperatura intre 37°C- 38°C o interpretam ca subfebrilitate (subfebra) si apare când copilul e insetat, supraincalzit, are eruptie dentara, dupa vaccinare iar când persista poate exprima o boala rara.
Cu ce se masoara temperatura corpului? Temperatura se masoara cu termometrul, cumparat din farmacie. Exista diverse tipuri de termometre care masoara temperatura la diferite nivele ale corpului (frunte, gura, axila, ureche, rect) si din acest motiv temperaturile difera cu 0,5°C – 1,5°C, generând confuzie in rândul parintilor. Calea cea mai sigura, rapida si care ofera date reale despre temperatura corpului este calea intrarectala („poponet”); se tine maxim un minut si este indicata copiilor sub 3 ani; deoarece este o manevra neplacuta, atât pentru copil, cât si pentru parinte, va recomand s-o faceti cu blândete, vorbind in permanenta cu copilul, asezându-l pe o parte, cu genunchii indoiti spre burtica – pentru a relaxa orificiul anal, pe unde introducem termometrul; puteti aplica vaselina simpla, in strat subtire pe vârful termometrului; micutul poate emite scaun când introduceti termometrul, ceea ce e normal. La copilul peste 3 ani se poate determina temperatura in axila (subrat), cu mentiunea ca trebuie tinut aproximativ 5 minute, ceea ce e dificil la un copil energic sau mofturos; va recomand sa-l tineti in brate, cu un umar spre dvs. iar celalalt brat sa-l fixati de corp cu mâna dvs., dupa ce termometrul a fost pus corect in axila (acolo unde adultii aplica deodorant); vorbiti copilului calm, povestiti, priviti un desen animat hoios.
Daca nu aveti termometru, puteti aprecia temperatura corpului cu mâna asezata pe burtica copilului, direct pe piele; e bine sa stiti ca la febra mare, mâinile si picioarele sunt reci (puteti gresi in aprecierea febrei); observati alte semne care insotesc febra – fata imbujorata, ochi luciosi, refuzul alimentatiei, agitatie, somnolenta.
De ce febra poate fi considerata „un prieten”? Febra face parte din mecanismele de aparare ale copilului, ne spune ca avem un copil care lupta, iar microbii sunt distrusi partial de temperatura ridicata a corpului – nu combateti febra in mod agresiv! De ce trebuie sa tinem totusi cont de febra? Febra e mai bine tolerata de copii comparativ cu adultii, dar anunta o modificare in starea de sanatate a copilului, cauzeaza deshidratare si uneori convulsii febrile – la copilul sub 5 ani si febra peste 38,5°C.
Ce facem in fata copilului cu febra? Va pastrati calmul pentru ca v-ati informat: hidratati copilul (apa, ceai, zeama compot, sana), imbracati-l lejer, temperatura camerei sa fie in jur de 20°C si observati copilul cu rabdare; daca febra e sub 38,5°C si copilul e vioi, poate sa scada de la sine dupa aproximativ 30-40 minute; daca creste peste 38,5°C se poate interveni cu paracetamol – respectati dozele de pe cutie deoarece este toxic pentru ficat; daca folositi siropuri care contin ibuprofen, e bine sa stiti ca se dau peste 3 luni, pe stomacul „mâncat” si pot agrava crizele de bronsiolita sau astm bronsic. Daca febra e peste 39°C va recomand sa incepeti cu „impachetarea” copilului intr-un prosop udat cu apa la temperatura camerei, aproximativ 15-20 minute – este o metoda fizica, care scade temperatura lent, dar mai repede decât orice medicatie; metoda se recomanda copiilor sub 3-5 ani, pentru a preveni convulsiile febrile.
Când mergem cu copilul febril la medic? Situatiile care va trimit urgent la medic sunt: copil mai mic de 3 luni; copil cu febra peste 39°C, indiferent de vârsta; febra care tine mai mult de 2-3 zile; febra insotita de alterarea starii generale (tipat, geamat, tegumente marmorate, gât intepenit, dificultate in respiratie, varsaturi, diaree, dureri de burta); febra insotita de eruptie pe piele, de usturime la urinare, dificultate la inghitire; febra care revine periodic si tine o zi.
Atentie! Aplicati la domiciliu primele masuri de scadere ale febrei si apoi adresati-va serviciilor medicale, putând astfel preveni o convulsie febrila!
Dr. Ana Olinic, medic primar pediatru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri