Ce sunt convulsiile? Convulsia este cea mai frecventa manifestare neurologica la copil si se manifesta prin contractii necontrolate ale corpului, comandate de activitatea electrica anormala a creierului. Contractiile necontrolate, numite spasme apar fie izolat, adica la un segment al corpului (mâna, picior) sau generalizat, la intreg corpul.

Care sunt cauzele convulsiilor la copil? Cele mai frecvente cauze sunt: febra (care de obicei exprima o infectie ), scaderea in sânge a nivelului calciului (hipocalcemie ), a glucozei (hipoglicemie), a magneziului, a vitaminei B6, intoxicatiile cu alcool, droguri, medicamente, loviturile la cap (traumatismele cranio-cerebrale), tumorile cerebrale. Aproximativ 30% din convulsiile copilului se datoreaza febrei.

Cum recunoastem convulsia? Semnele clinice au ca manifestare principala pierderea starii de constienta, adica copilul pierde contactul cu lumea din jur; aceasta stare poate fi insotita de spasme, copilul “da ochii peste cap”, poate fi rigid “ca o scândura” sau moale “ca o cârpa”, poate fi cianotic (vânat) sau palid (alb, galbui), poate face “spume la gura”, poate pierde urina sau scaunul, respira neregulat. Criza poate dura de la câteva secunde la 5 – 10 minute, iar convulsiile grave pot dura 30 minute. Dupa terminarea crizei convulsive copilul poate fi somnolent, confuz. Faceti deosebirea intre frison, când copilul tremura, dar e constient, colaboreaza cu cei din jur si convulsie, când copilul e inconstient; frisonul anunta de obicei o febra mare.

Când apar convulsiile febrile? Vârsta vulnerabila este intre 3 luni si 5 ani, cu maxim de frecventa intre un an si jumatate si doi ani. Febra responsabila este de peste 38,5*C si se caracterizeaza prin crestere brusca. Factorul genetic este important deoarece daca exista in familie un parinte sau frate cu antecedente de convulsii febrile, creste riscul ca micutul sa faca si el convulsii in context febril.

Sunt periculoase convulsiile? Daca vorbim de convulsiile febrile care se manifesta câteva secunde, riscul aparitiei retardului mintal nu exista; daca vorbim de convulsii fara febra, de lunga durata, acestea se pot asocia cu leziuni neurologice permanente. Convulsiile recurente adica care revin periodic, in afara contextului febril sunt specifice epilepsiei. Sugarul mic (sub 3 luni) prezinta convulsii care pot fi cauzate de scaderea calciului sau glucozei din sânge, iar uneori pot fi sigura manifestare a unei meningite (afectarea invelisului creierului).

E bine sa cunoasteti câteva din “semnele de alarma” care atrag atentia asupra unor afectiuni ce trebuie investigate: durata convulsiei peste 5-10 minute; convulsiile se repeta frecvent; dupa criza de convulsie copilul nu da semne sa-si revina, nu vorbeste; convulsia insotita de varsaturi, dureri de cap, imposibilitatea de-a se misca; loviturile la cap insotite de convulsii.

Cum reactionam, ca parinte, in fata unei convulsii? Deoarece aspectul copilului in convulsie e impresionant si generator de panica, prima conditie ca sa ajuti copilul e sa va pastrati calmul, si sa nu-l lasati singur, fugind la o vecina dupa ajutor. Asezati copilul pe pat sau covor, pe o parte cu fata intoarsa in jos, astfel incât sa nu se sufoce cu saliva sau lichidul de varsatura; indepartati toate obiectele din jur care l-ar putea rani in timpul spasmelor (contracturilor); deschideti geamul pentru a lasa mai mult aer (oxigen) sa patrunda in camera; daca are febra aplicati masurile de scadere a febrei; cereti ajutor la nr. de urgenta 112; criza se termina de la sine in câteva secunde sau minute.

Greseli frecvente: introducerea unor obiecte in gura in idea de-a nu “scapa limba pe gat”, gest care poate opri reflex respiratia copilului; nu dati apa cu zahar in timpul convulsiei pentru ca micutul nu poate inghiti si-l puteti ineca; nu-i “suflati “ in gura micutului, nu-l scuturati, nu-l palmuiti !

Atentie! Orice copil care face convulsie cu febra sau fara febra trebuie dus urgent la cel mai apropiat spital!

Dr. Ana Olinic