29 martie 2024
EducațieUniversitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău participă online la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”

Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău participă online la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”

Lumea ştiinţei îşi dă întâlnire, la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, în data de 27 noiembrie, de la ora 17.00, pentru prima dată 100% online. Cercetătorii şi publicul din peste 15 oraşe din Romania vor celebra ştiinţa împreună, în condiţii de siguranţă totală, reuniţi pe website-ul https://www.noapteacercetatorilor.eu/ şi pe pagina Facebook a proiectului. Vor putea fi urmărite experimente inedite, stream-uri online educaţionale, noutăţile anului 2020 în materie de inovaţie în lumea ştiinţifică şi se va putea dialoga pe aceste teme.

Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău a anunțat că participă online la acest eveniment. Anul acesta, instituția de învățământ superior băcăuană a realizat 5 filme în care direcțiile de cercetare din cadrul instituției sunt puse în valoare. Un prim film se referă la experimente din domeniul fizicii și chimiei, dedicate copiilor și pe înțelesul acestora. Materialele au fost realizate de către Sabău Lidia, profesor pentru învățământul primar, absolventă a Universității și reprezentant al Asociației Atelier Creativ-Recreativ.

Al doilea film a fost realizat de către conf. univ. dr. Cerasela Crişan, Facultatea de Ştiinţe, privind recordul mondial stabilit de Christian Gernemann pentru parcurgerea celui mai lung traseu într-o singură țară (România), cu o mașină electrică (Renault Zoe). Implicarea Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău a constat în proiectarea și optimizarea traseului mașinii electrice.



Al treilea material a fost un dialog între conf univ. dr Nadia-Nicoleta Morărașu de la Facultatea de Litere, coordonator al Centrului Europe Direct Bacău, și Safaa Shalash – masterandă la programul Limba engleză. Practici de comunicare, practicantă la Centrul Europe Direct Bacău. Discuțiile au avut ca temă dificultățile întâmpinate de tinerii cercetători în condiții pandemice, soluțiile găsite pentru a-și continua activitatea, precum și diferențele între maniera de abordare a cercetării într-o țară europeană față de o țară din Orientul Mijlociu, mai precis Siria.

Al patrulea film a avut în centru un eveniment 100% românesc de tip duatlon, intitulat „BikeRun 14 Summits”, organizat de Asociația Door To Outdoor din Bacău, cu scop caritabil, pe 2 octombrie 2020. Dan Gârleanu a parcus, în scop caritabil, cele 14 vârfuri de peste 2500m și distanța dintre ele, în 80 ore și 50 minute, înregistrând un nou record, care a fost omologat.

Ultimul material a constat în efectuarea a două experimente de către două doctorande, Mirilă Diana-Carmen și Hortolomeu Andreea: „Pasta de dinți a elefantului” și „Șarpele faraonului”, acestea fiind experimente populare pe care copiii le pot desfășura acasă și la școală, respectând condițiile indicate de către cercetători.

Toate aceste materiale științifice, alături de cele ale colegilor cercetători din țară și din străinătate, au menirea de a atrage tinerii către domeniile de cercetare cele mai actuale, precum și de a dezvolta spiritul creativ și curiozitatea epistemică.

Pentru a obține un feed-back de la participanți, aceștia sunt rugați ca la finalul evenimentului să completeze un chestionar, accesând link-ul: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSf0xbkHeG6I5S…/viewform

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri