Un concurs de admitere la master a fost reluat, dupa ce s-a vorbit despre o tentativa de fraudare

Concursul de admitere la masterul Controlul si Monitorizarea Calitatii Mediului, a Universitatii „Vasile Alecsandri”, Facultatea de Inginerie, a fost unul de grea incercare pentru cei 17 candidati inscrisi. Cu 15 minute inainte de a incepe testarea (la sfârsitul saptamânii trecute, pe 29 iulie), cu totii au fost scosi din sala si anuntati ca au intervenit ceva probleme, iar examenul se va relua. Asta dupa ce un profesor din comisie a sesizat ca pe un anumit site, la care aveau acces si candidatii, ar fi aparut subiectele elaborate cu raspunsurile aferente.

„A fost o tentativa de fraudare a concursului”, a spus presedintele comisiei si, totodata, decanul Facultatii de Inginerie. „Totul a fost legal. Asa se practica si la marile universitati din tara”, s-a aparat profesorul acuzat.

PUBLICITATE

Candidatii care s-au inscris la programul de master – Controlul si Monitorizarea Calitatii Mediului (CMCM) – al Facultatii de Inginerie din cadrul Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau au trecut prin emotii mai mari decât colegii lor de la alte programe, atunci când s-au prezentat la concursul de admitere. Totul s-a intâmplat vinerea trecuta. Testarea propriu-zisa trebuia sa inceapa la ora 17.00, insa lucrurile au luat o alta turnura, cu 15 minute inainte.

prof. Valentin Zichil
prof. Valentin Zichil

„In aceeasi zi, vineri, 29 iulie, toata comisia de examen s-a intâlnit pentru elaborarea subiectelor. Fiecare profesor din comisie a intocmit un rând de subiecte, cu câte trei variante de teste, si, conform metodologiei de organizare a concursului si regulamentului universitatii, urma ca la ora 16.00, prin tragere la sorti sa se aleaga varianta care sa fie data in examen.

Toate lucrurile au decurs normal, s-a stabilit si varianta de concurs, s-au multiplicat subiectele, pentru fiecare din cei 17 candidati inscrisi, insa, la 16.45, un profesor din comisie m-a anuntat ca pe un site, cu acces liber pe internet, un blog de altfel, ce apartine profesorului Gabriel Lazar, au fost publicate toate variantele de subiecte, cu rezolvarile aferente.

Domnul profesor Lazar este cadru universitar la noi si a fost membru in comisia de examinare, care a participat inclusiv la elaborarea testelor. Fiind vorba despre o tentativa de fraudare a acestei testari, am luat imediat decizia de a intrerupe concursul pentru masterul CMCM, candidatii au fost imediat anuntati, au parasit sala si au fost rugati sa astepte jumatate de ora. Primul meu gând la ei a fost”, ne-a povestit in detaliu prof.univ.dr. ing. Valentin Zichil, presedintele comisiei, dar si decanul Facultatii de Inginerie.

Profesorul Zichil a luat aceasta decizie conform prevederilor legale, in speta Legea 1/2011, care la art.144, alin.(4), care prevede ca „rezultatele unui examen sau ale unei evaluari pot fi anulate de catre decanul facultatii in temeiul prevederilor din Carta universitara, atunci când se dovedeste ca acestea au fost obtinute in mod fraudulos sau prin incalcarea prevederilor Codului de etica si deontologie universitara. Decanul poate dispune reorganizarea examenului.”

Bineninteles, ca s-a reunit din nou comisia, iar profesorul acuzat a fost intrebat cum isi explica situatia. „A recunoscut ca dumnealui a postat acele subiecte si raspunsurile pe acel site si mi-a spus ca nu are nicio vina, pentru ca asa fac si marile universitati. Lucru adevarat, dar partial, trebuie sa explicam. In primul rând, acele solutii sau raspunsuri la subiecte sunt publicate in marile universitati, dar pe site-ul universitatii, nu pe bloguri, dupa ce, in prealabil, acest lucru este stabilit si in regulamentele lor interne si in modul de organizare a examenelor si concursurilor. Ba, mai mult, sunt publicate 400 de variante de subiecte, dar asemanatoare, in niciun caz identice cu cele din testare.

Or, in cazul nostru, pe acel blog erau 22 de intrebari, cu raspunsurile corecte, repet, deci intrebari identice cu cele din concurs. Un test organizat de noi are 9 intrebari. Deci din 22 de raspunsuri, 9 cadeau sigur. Tinta a fost directa, asta e clar. Mai trebuie specificat si faptul ca noi nu impunem la intrarea in salile de concurs ca studentii, candidatii sa nu aiba asupra lor telefoanele mobile. Vorbim totusi de oameni maturi.

Cert este ca, in aceste conditii, acestia puteau foarte simplu sa apeleze chiar in timpul concursului la acel blog pentru a copia raspunsurile corecte. Am vrut sa evitam acest lucru, tocmai pentru a nu fi nevoiti ulterior sa luam altfel de masuri”, a mai precizat decanul Facultatii de Inginerie, profesorul universitar Valentin Zichil.

S-a mai luat aceasta decizie, a mai explicat presedintele comisiei, pentru ca la mijloc era vorba despre un concurs si nu despre un examen. Daca intr-un examen se poate vorbi despre faptul ca e „omul si locul”, adica fiecare isi sustine teza pentru a lua o nota (mai buna sau mai rea), la un concurs datele se schimba. „Un concurs presupune concurenta. Cu alte cuvinte, mai multi candidati decât numarul de locuri. In cazul nostru, erau 17 candidati pe 15 locuri. Departajarea urma sa o faca tocmai notele din test si, ulterior, notele de la licenta, fiind vorba de un concurs la master. Asa ca nu ne-am putut permite sa ne jucam cu soarta si viitorul candidatilor. Repet, am luat toate aceste masuri gândindu-ma, in primul rând, la ei”, a mai adaugat prof.univ.dr.ing. Valentin Zichil.

S-a numit o alta comisie

Imediat s-a decis intrunirea unei alte comisii de elaborare a subiectelor formata din trei profesori specialisti in Protectia Mediului (nu doi câti au fost in comisia initiala) si s-au ales alte subiecte, pe un test special, conform bibliografiei de concurs afisata, din aceeasi tematica. Iar toate acestea nu au mai durat jumatate de ora, ci aproape 40 de minute, la care s-a adaugat timpul necesar pentru multiplicarea testului special si distribuirea lor catre candidati, motiv pentru care concursul in sine a fost reluat abia dupa o ora.

„Am ales aceasta solutie pentru a preintâmpina eventuale probleme. Ulterior am sesizat si Oficiul juridic al universitatii pentru a stabili cu exactitate ce pasi trebuie urmati mai departe. Nu am sesizat inca Politia sau alte organe de ancheta pentru ca fapta in sine nu s-a consumat si nu a avut consecinte. Insa se va intruni si o comisie de ancheta, iar daca va fi nevoie si se va decide acest lucru, vom lua si masurile necesare, asta e clar”, ne-a declarat si prof. univ.dr.ing. Carol Schnakovszky, rectorul Universitatii „Vasile Alecsandri” Bacau, care a fost sesizat in prealabil de tot ce s-a intâmplat, chiar de catre presedintele comisiei, prof.univ.dr.ing. Valentin Zichil, ce a cerut chiar sa fie anuntate si organele de ancheta din institutiile statului (Politia si Parchetul).

„Iar ca o completare la tot ce s-a intâmplat, dupa ce am redeschis concursul si am distribuit noul test in sala, câtiva candidati chiar au scos telefoanele si au inceput sa caute pe internet. Ceea ce mi-a confirmat, inca o data, daca mai era cazul, ca ei stiau de acel blog si de ce s-a postat acolo”, a conchis profesorul Zichil. O astfel de situatie (tentativa de fraudare, dupa cum a catalogat-o presedintele comisiei) este unica in Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau si, dupa cum a spus chiar rectorul, unica la nivel de tara.

Profesorul acuzat are varianta sa

De cealalata parte, prof.univ.dr.ing. Gabriel Lazar, cadru universitar la Facultatea de Inginerie (fost presedinte al Senatului universitatii si candidat la functia de rector) sustine ca toate acuzele sunt nefondate.

prof. Gabriel Lazar
prof. Gabriel Lazar

„Totul este un abuz, a declarat profesorul Lazar. O fraudare ar fi insemnat ca subiectele sa fie distribuite cumva candidatilor. Toate marile universitati care mai dau admitere au publicate pe site-urile lor modele de subiecte. Nu ma consider deloc vinovat in tot ce s-a intâmplat. A fost doar o strategie personala de a ajuta.

Nu am oferit avantaje speciale, informatia era disponibila pentru toata lumea, totul a fost transparent. Faci o frauda daca incerci sa avantajezi pe cineva in mod special. Or, eu nu am avantajat pe nimeni prin initiativa mea. Tot ce s-a intâmplat este un abuz, fara nicio analiza prealabila. Orice am spus eu nu a fost luat in considerare.”

De ce a apelat la un blog personal si nu pe un site oficial, al universitatii, eventual? „Discutam despre frauda sau despre legitimitatea publicarii acelor subiecte? E o diferenta. Frauda este daca o faci, o informatie publica nu este o frauda! Daca vorbim de aprobari, nu se specifica nicaieri ca este nevoie de asa ceva”, a mai precizat prof.univ.dr.ing. Gabriel Lazar.

In final, au intrat in examen doar 16 candidati, pentru ca unul nu a mai intrat, dupa elaborarea noilor subiecte. Din cei 16, toti au luat note peste 7 (sapte), iar cel care nu a intrat in programul de master CMCM, a ales un alt master, tot in aceeasi facultate.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

17 COMENTARII

 1. Subiectele de pe site erau mult mai dificile dar se pare ca cine striga ”hotii!”, Au Fraudat examenul!!! Nu mai discutăm de faptul ca dupa o intarziere de o ora,acea persoana nu te lasa sa te concentrezi la subiecte..

 2. Păi și pentru examenele de la permise auto sunt mai multe situri web cu “subiectele elaborate cu raspunsurile aferente”. Să înțeleg că poliția ar trebui să se reclame la poliție? Eu ce aș fi în acest caz, reclamant sau reclamat? Mă doare capu…

 3. La EXAMENUL pentru permis, participa tot omu’ care a implinit 18 ani si dobandeste permisul LUI (omu’ si permisul). La master este CONCURS (mai multi candidati decat locuri), unii intra la buget si iau si bursa, altii fara bursa, altii intra la taxa. Nu este omu’ si locul lui. Alte univ. publica doua – trei sute de intrebari cu raspunsurile aferente, dar la test intrebarile sunt asemanatoare NU SUNT IDENTICE cu cele 20 de pe net. Cred ca familia vrea sa dreaga busuiocul

 4. oricum toti au luat peste 7 la scris, asta inseamna ca erau pregatiti. Probabil unul sau doi erau favorizati de profu binevoitor. Am invatat la acesta facultate si pot sa zic ca se invata cu adevarat. Stima pt toti profesorii!!

 5. Decanul de la Inginerie este sau ignorant sau rau intentionat. Eu am dat concurs la SNSPA si am avut 10 intrebari din cele 50 publicate, fara modificari fata de ce era pe site. Si am fost 340 de candidati pe 100 de locuri buget plus taxa. Si nu comparati facultatea de la Bacau cu

 6. Decanul de la Inginerie este sau ignorant sau rau intentionat. Eu am dat concurs la SNSPA (340 de candidati pe 100 de locuri buget plus taxa) si mi-au picat 10 intrebari din cele 50 publicate pe site, fara modificari. Si nu comparati facultatea de la Bacau cu SNSPA. Este altceva!

 7. Deci daca distribui cuiva subiectele, e frauda, daca si le iau cei avizati de pe net, nu-i frauda. Halal mod de gandire. Daca nu scrie ca nu am voie insemna ca se poate. Deontologia si bunul simt sunt valori demodate. Spaga e la moda. Completati-va regulamentele domnule decan

 8. Nu discut motivele acestui mod de actiune la o asa zisa ”tentativa de frauda”. Nu este nici locul nici momentul, iar istoria este lunga si sordida. Frauda ar fi fost transmiterea subiectelor doar catre anumiti candidati, cu scopul de a-i avantaja. Pentru a nu incuraja invatarea mecanica, la o parte dintre teste ordinea raspunsurilor a fost schimbata. Argumentul legat de folosirea telefonului mobil mi se pare hilar, in conditiile in care in sala de examen sunt trei profesori supraveghetori, avand sarcina sa asigure desfasurarea corecta a concursului. Iar in ceea ce priveste cifrele legate de numarul de teste publicate, sunt diferente mari de la o universitate la alta (se pot verifica usor site-urile universitatilor din Cluj si Bucuresti), variantele de concurs fiind trase la sorti dintre cele publicate. Primele variante de subiecte cu au fost publicate 5 zile inainte de examen si nu in ziua examenului, cum se lasa sa se inteleaga in articol. Daca se dorea, aceste aspecte erau clarificate chiar in dimineata in care eu si colega mea am propus subiectele.

 9. Domnule Lazar sesizati DNA-ul pentru abuz in functie si publicati memoriul semnat de multi dintre noi adresat MInisterului educatiei!!

 10. Buna idee, sesizati DNA sa vedem pe cine leaga????? Publicati si memoriul semnat de multi dintre profi (sunt mai mult de 2? dvs. si sotia?). N-ar trebui decat sa semnati anonimele mai vechi

 11. Ar fi bine sa fie facut public si memoriul semnat de cei amenintati de dna. Lazar, prin birouri, prin telefon, e-mail etc., (mai multi dintre noi) adrsat Ministerului educatiei

 12. Halal lume academica! Doua tabere ce se ciomagesc fara rusine in public, in media, la conferinte la sevici, la petreceri, etc. Miza este puterea si banul public! Actorii se cunosc dar si sforarii din spatele lor…..Ca la mafioti, ocrotirea “famigliei” si a tuturor celor inruditi cu ea. Deh, pagini (plagiate) din comedia universitara, in regia lui U 650 jucate de plagiatori. Caci alti actori nici nu ar avea!

 13. Concurenta naste monstri la Bacau. Conflictul se poate solutiona numai prin eliminarea tuturor plagiatorilor(urmati solutia din cazul Ponta) si apoi a nulitatilor academice.

 14. DE CE asa bataie pe masteranzi? Pentru ca:
  -banul este “gros”;
  -mai pica ceva si pe langa(influienta, facilitati, servicii,etc);
  -timp liber berechet(nu se fac orele datorita activitatilor de cercetare si orelor tinute in afara tarii la universitati infratite, Oxford, Lomonosov, VI Lenin etc));
  -posibilitatea de a ne umfla in pene in fata studentilor si a vinde ceva “fituici si plagiate”;
  -se preda ceea ce stie profu nu ceea ce e de actualitate si cautat pe piata;
  -si multe alte aspecte care nu incap aici.
  In vederea solutionarii conflictului dati un odin , dati ceva ca sa se ocupe locurile si la masterul concurent cu salariati (nu ar fi o practica noua).

LĂSAȚI UN MESAJ