Însemnătatea zilei de 24 ianuarie a fost marcată de elevii claselor a V-a A și B de la Colegiului Național “Ferdinand I” printr-o vizită la Focșani, orașul de pe hotarul celor două Principate. Elevii au vizitat mai multe obiective care amintesc despre acest moment important din istoria românilor.

Prima oprire a fost la Muzeul Unirii în care se află numeroase documente care atestă faptul că orașul Focșani a fost un important centru al mișcării unioniste. Acesta, cuprinde exponate de mobilier din epocă și obiecte care au aparținut familiei domnitorului Cuza. Un loc aparte în expoziție îl ocupă personalitatea şi activitatea legendarului, Ioan Roată din Câmpuri.

Următorul popas a fost în centrul oraşului care păstrează ca simboluri ale acestui eveniment istoric: Monumentul Unirii şi Borna de hotar situate în Piaţa Unirii, pe vechea graniță dintre Ţara Românească şi Moldova.

La final, elevii, însoțiți de prof. Gabriela Ciuche, prof. Mirela Mușat și prof. Mihaela Savin au poposit la Mausoleul de la Mărășești, un monument istoric dedicat eroilor Primului Război Mondial. Sacrificiul soldaților a contribuit la realizarea Marii Uniri de la 1918, dar primul pas important pe calea înfăpturii statului național unitar român a fost făcut la 24 ianuarie 1859.PUBLICITATE