24 aprilie 2024
CulturăUnirea Bucovinei cu Ţara, naţiunea a voit-o!

Unirea Bucovinei cu Ţara, naţiunea a voit-o!

„La Centenar, sufletul nostru priveşte prin fereastra ochilor cum se bucură Bucovina de Marea Unire cu ţara: România!”

În ziua de 28 noiembrie 1918, în Sala Sinodală din Cernăuţi, Congresul General al Bucovinei, întrupând suprema voinţă a ţării şi fiind învestiţi singuri cu putere legiuitoare, în numele suveranităţii naţionale a hotărât „Unirea necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu Regatul României”, care, adăugată la actul din martie 1918, de unire a Basarabiei cu România, a condus la înfăptuirea marelui act de la 1 Decembrie 1918, Marea Unire de la Alba Iulia, astfel că toate provinciile istorice au revenit în graniţele fireşti, formând statul unitar România, înfăptuindu-se dorinţa de veacuri a tuturor românilor.

Ca în fiecare an, din 1991, membrii Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română din Bucovina, Organizaţia Bacău, sărbătoreşte actul de unire cu ţara. Ceremonia s-a desfăşurat miercuri seara la Galeriile de Artă „Frunzetti”, care a debutat cu vernisajul expoziţiei NORVINA, cu lucrări ale artiştilor plastici participanţi la Tabăra de Creaţie de la Straja, patronată de farmacist Gheorghe Juravle, dar şi cu lucrări ale unor artişti din perioada interbelică, expoziţie despre care a vorbit Dionis Puşcuţă, şef Secţie a Muzeului de Artă. Au participat Dumitru Brăneanu, consilier judeţean, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bacău, care a rememorat principalele momente ale Unirii Bucovinei cu România, Ilie Bârzu, consilier local, Elena Bostan, preşedinte al Societăţii, care, în intervenţia sa a spus: „Astăzi, membrii Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, Organizaţia Bacău, toţi bucovinenii din Bacău, împreună cu invitaţii noştri, sărbătorim Centenarul Unirii Bucovinei cu Patria Mamă – România. Este un prilej de sărbătoare, ne bucurăm să fim împreună, să ne amintim de pildele, de eroismul înaintaşilor noştri. Această sărbătoare am organizat-o în parteneriat cu Colegiul Naţional «Vasile Alecsandri», care, de-a lungul anilor, a realizat mai multe activităţi cu şcoli din Bucovina, şi, aşa cum obişnuim, vom asista şi la un spectacol artistic susţinut de elevi ai acestui colegiu.”
O gardă formată din elevi a adus Tricolorul şi s-a intonat Imnul României.



Profesorul Călin Boambă, director al Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, a vorbit despre situația comunității românești din Nordul Bucovinei, acum, în An Centenar, și a realizat o pledoarie pentru o mai strânsă legătură cu aceasta a comunității din țară, întru menținerea specificului național în această zonă de românism atât de încercată de istorie. De asemenea, un invitat de seamă a fost prof. dr. Livia Sibişteanu, care a vorbit asistenţei despre contextul istoric al actului de la 28 noiembrie 1918, despre curajul şi patriotismul membrilor Congresului General de la Cernăuţi pentru realizarea Unirii Bucovinei cu ţara.

Informaţii interesante despre situaţia actuală din Bucovina, din Cernăuţi, a adus şi prof.univ. dr. Gabriel Puiu, de la Universitatea „Vasile Alecsandri”. A urmat apoi Corul Colegiului, condus de prof. Gabriel Lungu, care a interpretat mai multe piese patriotice, şi formaţia de dansuri „Ciucurelul”, condus de prof. Mitică Pricopie.

În acelaşi cadru, a fost prezentat şi nr. 6 al Revistei cultural – informativă „Bucovina”, editată de Societatea pentru Cultură şi Literatura Română în Bucovina, Organizaţia Bacău, care inserează, prin articolele sale, momentele importante ale anului 1918, care au condus la Unire.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri