27 aprilie 2024
ActualitateUnirea Basarabiei cu România aniversată, la 106 ani, în Bacău

Unirea Basarabiei cu România aniversată, la 106 ani, în Bacău

Aniversarea Unirii Basarabiei cu România a fost marcată, miercuri, 27 martie, în Bacău printr-un simpozion organizat de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” și printr-o manifestare la Grupul statuar „România Biruitoare”. Prin Actul Unirii, consfințit în ședința Sfatului Țării din 27 martie 1918, Basarabia devenea primul teritoriu românesc care revenea „la patria mamă”. Ulterior, prin hotărârile de la Cernăuți, din 28 noiembrie, și prin rezoluția Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, se împlinea desăvârșirea statului național unitar.

 

Simpozionul a fost organizat în parteneriat cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” – Filiala Bacău, cu Serviciul Județean Bacău al Arhivelor Naționale, cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina și cu Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județeană „Col. Corneliu Chirieș”. Au susținut comunicări managerul Complexului Muzeal, dr. Sebastian Alin Popa („Despre conștiința națională ca temei al unirii”), prof. Mihaela Băițan, de la Filiala Bacău a Muzeul Militar Național (Aspecte privind activitatea cultural-educativă în Basarabia după Marea Unire), Valentin Ioan, de la Serviciul Arhivelor Naționale (Combaterea fenomenului infracțional în Basarabia în perioada 1929-1933 –



– Basarabia între Est și Vest) și dr. Anton Coșa, de la Complexul Muzeal. Iar prof. univ. dr. ing. Vasile George Puiu a prezentat Mesajul vicepreședintelui Consiliului Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina.

La grupul statuar „România Biruitoare” au venit elevi de la Cercurile de istorie și tradiții militare ale Colegiului Național „Mihai Eminescu” și Colegiului Tehnic „N. V. Karpen” și profesorii Teodora Plăeșu – Școala Gimnazială „Spiru Haret”, președinta Asociației Profesorilor de Religie, Dana Sava Necula – Școala Gimnazială „Domnița Maria!”, Tiberiu Plăcintă – Colegiul Tehnic „N. V. Karpen” și bibliotecara Ramona Lupu de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, secretara Asociației Tradiții Militare Românești din Bacău, alături de un grup de elevi care purtau uniforme ale Armatei Române din Primul Război Mondial.

La manifestarea organizată la Monumentul „ România Biruitoare” de Asociația de Tradiții Militare Românești „Regimentul 3 Artilerie 1877”, au participat reprezentanții conducerii Filialei Județene Bacău Cultul Eroilor – președintele Dănuț Voicu, prim-vicepreședintele Cristinel Aioanei și secretarul Petru Done, președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Retragere și în Rezervă din MAI – col. (r) Costică Bejan și președintele Filialei Bacău a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operațiuni Militarea – Raul Simion.

Manifestarea, moderată de mr. (r) Gicu Moraru, vicepreședinte al Asociației Tradiții Militare Românești, și el purtând o uniformă militară specifică Armatei Române din Primul Război Mondial, a început cu intonarea Imnului Național și cu o slujbă de pomenire susținută de preotul Adrian Bârdan, de la Biserica „Precista”.

Despre semnificația sărbătorii au vorbit prof. Dana Sava Necula și Tiberiu Plăcintă, dar și Dănuț Voicu – președintele Filialei Cultul Eroilor.

La final, elevii au recitat versuri patriotice, iar la monument au fost depuse coroane de flori

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri