17 iunie 2024
ActualitateUnii pensionari pot primi bani în plus pe baza punctelor de stabilitate

Unii pensionari pot primi bani în plus pe baza punctelor de stabilitate

Autoritățile române promit că noua lege a pensiilor va elimina inechitățile din sistem și va aduce beneficii suplimentare pentru cei care au muncit perioade îndelungate. Potrivit ministrei Muncii, Simona Bucura-Oprescu, una dintre principalele modificări ale legii este introducerea punctelor de stabilitate, un concept menit să recompenseze românii care au muncit mai mult de 25 de ani.

Punctele de stabilitate: O nouă recompensă pentru stabilitatea în muncă

Ministra Muncii a explicat că punctele de stabilitate sunt puncte bonus acordate pentru anii de muncă peste pragul de 25 de ani. “Dacă eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfășor în muncă după 25 de ani, între 25 de ani și 30 de ani, obțin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat. Pentru perioada între 30 și 35 de ani, 0,75 de puncte. Peste 35 de ani, un punct pe an. În felul acesta, pensiile românilor vor crește în funcție de stabilitatea în muncă”, a explicat Simona Bucura-Oprescu la Antena 3 CNN.



Veniturile nepermanente incluse în calculul pensiei

O altă noutate importantă a noii legi a pensiilor este includerea veniturilor cu caracter nepermanent în calculul pensiei, cu condiția ca asupra lor să se fi datorat contribuții sociale. Aceasta înseamnă că venituri precum al 13-lea salariu, acordul global, diverse prime și sporuri ocazionale vor fi luate în considerare la stabilirea pensiei.

“Există o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună. Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale”, a detaliat Simona Bucura-Oprescu.

Protecția valorii pensiei

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a explicat că noile reglementări vor proteja valoarea pensiei în cazul recalculării. “Acolo era acest risc, în special la acordul global, ca adeverința pe care o eliberează un angajator să fie cu niște sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă. Iar noi am specificat foarte clar în lege și în norme că dacă vin cu asemenea adeverințe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă. La fel ca și la recalculare, pe noua formulă de calcul, să rămână cu cuantumul cel mai avantajos în plată.”

Aplicabilitatea noilor reguli

Noile reglementări referitoare la sporuri vor fi aplicabile începând cu 1 septembrie, atât pentru viitorii pensionari cât și pentru cei aflați deja în plată. Pentru pensionarii actuali, dacă sporurile respective se află deja în dosarele de pensie, recalcularea se va face din oficiu. Cei care nu le au vor trebui să obțină adeverințe de la angajatorii anteriori pentru a beneficia de noile prevederi.

“Aceste sporuri sunt valabile și pentru pensionarii în plată, este foarte clar specificat în lege, că și pentru pensionarii aflați în plată cât și pentru viitorii pensionari”, a subliniat Daniel Baciu.



spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img