Avalansa de copii abandonati sau neglijati grav cu care autoritatile bacauane s-au confruntat in anul 2010 a fost contextul in care UNICEF a decis sa intervina si sa demareze, impreuna cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau, proiectul “Niciun copil invizibil”. Beneficiari urmau sa fie copiii aflati “la marginea lumii”, in catune sarace, copii pe care nu-i stia nimeni pâna când ajungeau la Spitalul de Pediatrie cu degeraturi, malnutritie, tuberculoza etc. Denumirea proiectului indica obiectivul acestuia: identificarea copiilor vulnerabili, supusi riscului de a fi abandonati, aducerea lor in atentia autoritatilor, prevenirea abandonarii sau abuzarii lor. Proiectul a fost demarat in februarie 2011 si s-a incheiat in septembrie 2015. Joi, UNICEF si DGASPC au facut socotelile: cum a pornit proiectul, ce rezultate a obtinut si ce mai e de facut. La conferinta de final au participat si primarii din Tg.Ocna, Colonesti, Rachitoasa, Poduri, asistentii sociali din primarii, reprezentanti ai Prefecturii, DSP etc. Sorin Brasoveanu, directorul DGASPC, a vorbit despre momentul zero al proiectului: “Ajunseseram, atunci, la un blocaj la nivelul institutiei, primariile fiind depasite efectiv de numarul cazurilor, pe fondul unor masuri luate de Guvern, ca taierea salariilor si obligatia de a reduce costurile. Lipsa personalului de specialitate din primarii si a serviciilor a condus la o criza la nivel de judet.”

Sase sute de copii au devenit “vizibili”

A urmat intâlnirea cu UNICEF: “Am hotarât ca trebuie sa prevenim, dar ca sa prevenim trebuie sa cunoastem”, a povestit Sorin Brasoveanu. Iar ca sa poata fi identificate cazurile, apoi asistate era nevoie de personal. UNICEF a finantat angajarea unui asistent social in 13 primarii timp de un an: “Dupa un an am spus ca e pacat sa ne oprim aici, hai sa mergem mai departe, insa nu exista posibilitatea de a sustine 13 comunitati, asa incât au fost selectate opt.” Alaturi de primari si asistentii sociali, au fost implicati, in proiect, medicii de familie, dirigintii, invatatorii, preotii etc. “Un copil” al acestui proiect este platforma online “Aurora”, care permite identificarea vulnerabilitatilor, monitorizarea si administrarea cazurilor. Inainte de a vorbi despre proiect, Voica Pop, UNICEF, a multumit colaboratorilor si mai ales asistentilor sociali care, “dincolo de greutatile pe care le au, pun pasiune in munca lor pentru a face mai buna viata copiilor.” Si ea s-a referit la inceputul colaborarii cu autoritatile bacauane, apoi a declarat: “Azi dam socoteala, tragem linie, dar nu ne place sa vorbim despre sfârsitul proiectului, ci despre un nou inceput. Va trebui sa ne ajustam, sa ne reinventam.” Ea a aratat de ce a fost necesar proiectul, istoricul, dificultatile, apoi rezultatele pe Bacau. In 2011, au fost 13 comune implicate, in 2012 opt, apoi patru. Peste sase sute de copii au beneficiat, in patru ani, de sprijin prin acest proiect. Au fost dezvoltate servicii, centre sociale, structuri comunitare functionale, s-au creat modele de lucru, primariile au invatat sa scrie proiecte, sa coopereze cu alte institutii etc. Din toata aceasta experienta se vor naste si niste acte normative, dar despre acestea vom vorbi altadata.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Doamna Patrascanu, VA ROG sa postati corect informatia- au fost prezenti si reprezentanti ai altor U.A.T.-uri, nu numai cele nominalizate ….restul au fost de ,,umplutura” sau dau bine la imagine? Proababil restul primarilor si viceprimarilor prezenti sunt la ,,etc”…..

LĂSAȚI UN MESAJ