13 octombrie 2024
CulturăUnic în Europa: „Noaptea Muzeelor la sate 2024"

Unic în Europa: „Noaptea Muzeelor la sate 2024″

Complexul Muzeal de Știinţele Naturii „Ion Borcea” invită publicul să participe în noaptea de 31 august 2024 la evenimentul „Noaptea Muzeelor la sate”, ediția a II-a, care se desfășoară la Casa Memorială „Ion Borcea”, din comuna Racova, județul Bacău, între orele 18.00-22.30 (22.30 fiind ora de intrare a ultimului vizitator). Evenimentul cultural este unic în Europa, organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România derivat din manifestarea europeană „Noaptea Europeană a Muzeelor”, la Casa Memorială „Ion Borcea” desfășoară sub titlul „Ion Borcea – fondator Stațiunea Zoologică Marină «Prof. Ion Borcea» de la Agigea”.

„Acest eveniment, unic în Europa, pe care l-am organizat cu profesionalism, cu dragoste și respect față de marele savant român, care s-a născut aici, la Racova, oferă publicului prilejul să descopere un patrimoniu cultural mai puțin cunoscut, dar foarte bogat prin vizitarea spaţiului expoziţional cu obiecte de patrimoniu și mărturii ale vieţii şi activității fondatorului oceanografiei româneşti, care include patru săli și un hol unde sunt prezentate cronologic mărturii ale unei excepționale și însemnate biografii, prezentată de muzeografi din Racova și Bacău. Așteptăm la Casa Memorială „Ion Borcea” pasionați de oceanografie, de biologie marină, dar și de istorie, de istoria unor personalități remarcabile ale științei românești și universale”, ne-a declarat Gurău, manager general al Complexului Muzeal „Ion Borcea” Bacău.



Prima sală prezintă mobilier și obiecte ce au aparținut familie Borcea, cât și portrete ale părinţilor savantului Ion Borcea. A doua sală ilustrează căutările savantului pentru a descifra curentele științifice ale vremii sale privind evoluționismul, Ion Borcea fiind preocupat și de teoriile enunțate de alți oameni de știință cum sunt Charles Darwin și Jean-Baptiste Lamarck. Activitatea științifică a profesorului Ion Borcea este ilustrată în sălile a doua și a treia, pe domeniile de cercetare: ihtiologie, hidrobiologie, biologie marină și entomologie. În ultima încăpere a muzeului sunt prezentate cronologic aspecte legate de viața și activitatea marelui savant.

Holul expoziției prezintă o galerie de imagini cu profesori și studenți care i-au fost alături în decursul vieții, pe calea științei: Gheorghe Hasan, Mihai Băcescu, Ioan Gh. Botez, Mihai Constantineanu, Petre Jitariu și mari biologi români Constantin Motaș, Paul Bujor, Emil Racoviță, Grigore Antipa, Petre Șuster, Ioan Teodor Simionescu.
Casa Memorială „Ion Borcea” se află în comuna Racova, judeţul Bacău, construită la începutul secolului al XX-lea, cu o vechime de 100 de ani, a fost locuită de familia Petrovanu și a fost donată de sora savantului, Eufrosina Borcea Petrovanu, Muzeului de Științele Naturii ( patru camere și un hol), înscrisă în lista monumentelor istorice, cod BC-IV-m-B-00940.

Organizatorii evenimentului sunt pregătiți să întâmpine publicul, elevi și adulți din Bacău, Buhuși și localitățile din apropiere, astfel ca și Noaptea Muzeelor de la sate să devină la fel de ofertantă și atractivă ca Noaptea Europeană a Muzeelor, la care participă mii de băcăuani.

Intrarea este gratuită.

P.S. În judeţul Bacău mai funcţionează un muzeu în satul Prăjeşti, comuna Prăjeşti, este vorba chiar de un Complex Muzeal, care cuprinde „Muzeul Paul Ţarălungă” şi Grădina Botanică cu acelaşi nume, unică în România. Ar fi interesant şi benefic pentru publicul băcăuan ca şi acest complex, cu sprijinul Primăriei din Prăjeşti, să facă parte din această valoroasă iniţiativă „Noaptea Muzeelor la sate”, dacă nu din acest an, cu siguranţă ar putea intra în circuit de anul viitor, la ediţia a III-a.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img