Răzvan Bibire

De la ultimele alegeri naționale încoace, în ciuda zgomotoaselor reacții din stradă și a uraganelor de pe facebook, nu am văzut reacția politicienilor față de problemele momentului. Nu vorbesc de liderii naționali ai partidelor, de vectorii lor de comunicare, de cei care au ordin de serviciu să se prezinte seară de seară în studiourile TV și să expună poziția organizațiilor lor.

Vorbesc de liderii din teritoriu, de deputații și senatorii din județe, de președinții organizațiilor locale și așa mai departe. Cu câteva mici excepții, politicienii locali au băgat capul în nisip, așteptând să se termine într-un fel sau altul urgia. Ce au făcut deputații și senatorii noștri în acești doi ani de la alegeri?

Au participat la sindrofii, au mers la serbări, la dezveliri de monumente, la praznice și la evenimente mai mult sau mai puțin mondene dar care aveau în comun faptul că erau extrem de îndepărtate de orice implicare politică. Politicienii noștri se feresc să mai facă politică!

Pot număra pe degete momentele în care cei din Opoziție au atacat probleme importante ale țării iar cei de la Putere au mai spus și altceva în afară de cât de bine conduce Guvernul! Un exemplu simplu: nici unii și nici alții nu au scos un cuvânt despre Legea offshore!

Cum, naiba, se poate ca într-o problema de o atât de mare însemnătate – în fond e vorba despre bogățiile țării pe care suntem pe cale să le cedăm gratis – nici PSD, nici PNL, nici USR nu au considerat necesar să explice alegătorilor din teritoriu de ce au votat cum au votat?! În fapt, parlamentarii se străduiesc să-și mențină un profil cât mai mic, să nu iasă cumva în evidență și să fie luați la ochi. De cine? De omul invizibil. De statul paralel care – ne spun ei – nu există.

Dar de care se tem toți pentru că aproape toți au câte un schelet ascuns în dulap. Până și pe vremea lui Băsescu, Opoziția era mai vie, făcea conferințe de presă, acțiuni, încerca să demonstreze că mai mișcă. Azi, Opoziția a ajuns la Putere și e anesteziată.

Actuala Opoziție a putut să vadă cum funcționează mecanismele și-și ține pliscul. Frica păzește bostănăria. Acum, serios, câți parlamentari din județ ați văzut în carne și oase în acești doi ani?! Pe câți i-ați văzut să se agite pe subiectele cu adevărat importante, nu pe serbări și aniversări?

Câți au scris măcar pe Facebook despre probleme serioase, nu de cai verzi pe pereți, despre ce bine ar fi să nu fie rău? Câți au curajul să scoată capul din nisip și să le spună alegătorilor lor de ce au votat ca țara să nu câștige mai nimic de pe urma gazelor de la Marea Neagră?

Câți au curajul să denunțe tratamentul Bruxelles-ului în materie de Justiție? Câți au luat poziție în problema cotelor de imigranți impuse de UE? Poate nu am fost atent și nu am remarcat când parlamentarii noștri au vorbit despre aceste probleme… Cu siguranță, însă, dacă ar fi făcut-o, s-ar fi auzit!