* un studiu intocmit de profesorul Lucian Serban arata ca barurile sunt cele mai frecventate locatii, dar in top figureaza si spatii de cultura

Este des vehiculata, mai ales printre tineri, ideea ca Bacaul este un oras in care gasesti cu greu modalitati pentru petrecerea timpului liber. Ce-i drept, cele mai frecventate par barurile, ticsite cu adolescenti, iar asta ar conduce la concluzia ca Bacaul sufera in mod real la capitolul divertisment urban. Stau insa cu adevarat lucrurile in acest fel?

Chiar nu mai exista altceva in afara de baruri inecate in fum de tigara? Lucian Serban, inspector scolar si profesor de geografie la Colegiul National “Gheorghe Vranceanu”, doctor in geografie si un mare impatimit al fizionomiei Bacaului, a efectuat un interesant studiu printre elevi. A pornit de la dilema privind alegerea unui loc unde ar putea invita un prieten sosit din alt oras, dar si de la dorinta de a petrece un sfârsit de saptamâna cât mai agreabil in oras, iar rezultatele le-a publicat pe blogul sau, www.deferlari.ro.

PUBLICITATE

„Am încercat sa raspund acestui studiu de caz dilematic printr-un chestionar cu titlul «10 destinatii de week-end în Bacau», care a fost aplicat în perioada decembrie 2015 – ianuarie 2016 unui numar de 164 de elevi cu vârsta cuprinsa între 15 si 19 ani. Au fost oferite în total 1614 raspunsuri care au mentionat 149 destinatii din categorii foarte diverse: cultura, sport, agrement, alimentatie publica, culte etc. 15 dintre aceste destinatii au întrunit cel mai mare numar din partea respondentilor (peste 20% din numarul participantilor la chestionar) (…). Desigur, nu putem vorbi de un esantion reprezentativ la scara municipiului, având în vedere grupa de vârsta si reprezentativitatea oferita de un singur liceu vizat de acest chestionar”, a explicat profesorul Serban.

14Bacau

Cele mai frecventate locatii pentru petrecerea timpului liber de catre adolescenti:

1. Arena Mall (91% dintre respondenti);
2. Parcul Cancicov (80%);
3. Teatrul „Bacovia” (57%);
4. Clubul „The Stage” (35%);
5. Muzeul de Istorie (33%);
6. Gepex Park (33%);
7. Insula de Agrement (32%);
8. Bazinul de Inot (26%);
9. Parcul Gheraiesti (24%);
10. Muzeul de Stiinte (19,5%);
11. Viking’s Pub (19%);
12. Observatorul Astronomic (19%);
13. Parcul Catedralei (19%);
14. Restaurant „Piazzetta” (19%);
15. Business Time Coffee (19%).
In afara clasamentului s-au situat dealul Magura, pentru sanius, picnic, Aventura Parc, centrul orasului sau Parcul Dendrologic Hemeius.

Studiul releva faptul ca adolescentii au mentionat nu mai putin de 59 de obiective din categoria barurilor, restaurantelor sau fast-food-urilor (436 raspunsuri), fata de numai 15 obiective culturale (teatre, muzee) sau 11 obiective de patrimoniu si cult. Au fost mentionate numai patru obiective de shopping, dar si 29 de obiective din domeniul sportului, naturii, agrementului.

„Astfel de mici exerciţii analitice, aplicativ-utilitare, sunt mai mult decât necesare din punct de vedere urbanistic. Ele pot conduce la schimbarea unor percepţii referitoare la imaginea urbană, o mai bună vizibilitate oferită unor instituţii/obiective, luarea unor decizii responsabile din partea edililor în ceea ce priveşte obiectivele de investitii ş.a.m.d.”, conchide profesorul Serban.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Din pacate este trist ca si din aceste 10 obiective posibile enumerate cele ce tin de primarie sunt la pamant sau abia intretinute. Parcul Gheraiesti este cam abandonat si nu cred poti invita un oaspete ce te viziteaza la plimbare pt ca nu are ce sa vada. Insula pana acum era in paragina nici Wc-uri nu avea. As fi dorit sa adaugati si cateva locuri pt practicarea sportului ca metoda de recreere si divertisment in afara bazinului de inot ca posibile alternative la restaurante sau fast-food-uri. Sala de atletism, terenuri de fotbal sau tenis de camp.

  2. Domnule Florin Petrea, ati inteles despre ce este vorba in articol? Este vorba de PREFERINTELE ADOLESCENTILOR in ceea ce priveste cu ce isi ocupa timpul liber. De ce sa fie adaugate in lista aia facuta pe baza alegerilor adolescentilor sala de atletism, terenurile de fotbal sau tenis de camp daca ei nu se duc acolo? E chiar asa greu sa desprindem ideea principala dintr-un articol??
    Topul este facut pe baza raspunsurilor date de adolescentii bacauani…reprezinta ceea ce fac ei, nu ceea ce vor sau ceea ce le place tuturor bacauanilor de toate varstele.
    Și hai sa fim seriosi, daca vine un prieten din alt oras/tara, chiar ar fi impresionat de un teren de fotbal? Serios?

LĂSAȚI UN MESAJ