Elevii alecsandrini au sustinut o serie de prezentari ce au avut ca scop sa ii sensibilizeze pe factorii decidenti despre importanta accesului la o educatie de calitate pentru fiecare elev din România si din lume. Manifestarile au fost prilejuite de cea de-a 14-a editie a unui eveniment international, implementat in România de Organizatia Nonguvernamentala „Salvati Copiii” si derulat in Colegiul National „Vasile Alecsandri” sub coordonarea inf. Luminita Patrascan si prof. Doina Capsa. Lucrarile au fost deschise de dir. adj., prof. Ghelasa Loredana, care a enuntat obiectivele vizate de acest proiect, si de elevii clasei a X-a H, care au sustinut primele prezentari pentru a exprima importanta accesului la educatie. Folosind limbajul virtual, elevii au pus in discutie diverse studii de caz pentru a ilustra accesul defectuos la o educatie de calitate mai ales in Africa, statul Nigeria, dar si in unele situatii din România, având-o ca invitata pe Ramona Necula, consilier afaceri europene la Institutia Prefectului Bacau. Invitata a oferit raspunsuri pentru intrebarile formulate de elevi si a prezentat modul in care se implica administratia judeteana in educatie prin diverse programe derulate.

Seria laboratoarelor a continuat cu prezentarea sustinuta de elevii clasei a X-a H, coordonati de prof. Doina Capsa, invitatul acestora fiind conf. univ. dr. Cristina Buzoianu, prorector al Universitatii „Vasile Alecsandri” Bacau, de la care elevii au aflat care sunt facilitatile pe care le ofera studentilor universitatea bacauana, facilitati precum oferirea de burse, locuri de cazare, parteneriate, schimburi de experienta, restaurante. Liceeni au pregatit diverse materiale pentru a dezvolta tema propusa, intelegând perspectivele multiple pe care proiectul le deschide. „Elevii au prezentat mai multe materiale informative – un pliant, materiale PPT si un material Prezi. Ce m-a impresionat a fost ca elevii au formulat foarte limpede ca iti doresc un profesor «open-mind»”, ne-a declarat prof. Capsa.

Activitati similare au fost coordonate de prof. Adrian Ifrim, clasa a IX-a A, prof. Violeta Ceasar, clasa a XI-a E, prof. Lazar Ingrid, clasa a IX-a H, prof. Aura Arminia, clasa a X-a F, prof. Dana Enea, clasa a XI-a H, prof. Otilia Terenteac, clasa a XI-a I, prof. Afrodita Timofti, clasa a XI-a J, prof. Luminita Patrascan, clasa a VI-a, prof. Mihaela Stoean, clasa a X-a E, prof. Daniela Harasemciuc, clasa a IX-a G, prof. Pompilia Postelnicu, clasa a IX-a B. Printre invitati, s-au numarat inspector scolar prof. Teona Codreanu, deputat Cosmin Necula si jurnalista Roxana Neagu, de la cotidianul Desteptarea. „Importanta proiectelor de acest gen este una foarte mare, pentru ca aduce impreuna segmente relevante din societate – educatia si factorii de decizie. Elevii constientizeaza astfel ca sunt valorosi si invata sa devina cetateni activi, isi asuma intr-un mod atractiv functia primordiala a democratiei si anume implicarea in viata societatii”, ne-a declarat prof. Loredana Ghelasa, dir. adj. al colegiului.
(Casandra Aanei, Ana-Maria Asandi, 7 B)


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Felicitari elevilor, si nu e de mirare ca d-ra directoare (care nu asorteaza rochitele rosii cu accesoriile ci face apel mai curand la culori stridente pentru a se impune) cunoaste mai bine realitatile din Africa decat pe cele din propria scoala.In curand imaginea scolii va putea fi comparata cu imaginea triburilor africane. Halal proiect, dar important e ca aducem toate “rosiile” pentru a brava.

LĂSAȚI UN MESAJ