Nu avem un tratament eficient garantat pentru Covid-19. Evident, nu avem nici vaccin. Sau nu avem pentru moment. Nu avem idee când anume va atinge boala punctul maxim și cu atât mai puțin când va dispărea. Avem, în schimb, pandemie. De miercuri. Și avem zeci, sute, mii de teorii.

Încă din primele zile ale focarului chinezesc. Teorii; sprintene, șchioape sau de-a dreptul oloage, ele au luat-o la picior dintr-o sărăcăcioasă piață din Wuhan, întinzându-se în întreaga lume, odată cu Coronavirusul. Teorii, așadar: „Virusul ăsta nu a apărut așa, din senin.

Cineva l-a răspândit”. „Mai bine zis, cineva a avut tot interesul să-l răspândească”. „Și de ce tocmai la chinezi? De ce nu în Africa? Îți spun tot eu: păi în Africa nu se sesiza nimeni”. „Nu doar atât: chinezii sunt câtă frunză și câtă iarbă. Nu-i o problemă că dispar câteva mii”. „Cred că Trump își freacă mâinile de bucurie, mai ales că mută atenția de la problemele lui cu justiția”.

„Asta pe de o parte. Pe de alta, prea și-o luase în cap și China cu creșterea economică”. „Mai știu pe cineva care-și freacă mâinile: cei din industria farmaceutică. Îți dai seama ce boom?”.

„Ba bine că nu. Stai să vezi și cu industria alimentară. Ca să epuizeze stocurile rămase nevândute și hyper-market-uri, vor da drumul la tot felul de fake news”. „Și ce speculații se vor face la bursă! Totul e controlat”. „Na, că au scăpat-o de sub control și a ajuns și în Europa”. „Ei, au scăpat-o de sub control: e dirijată. Iar italienii o meritau și ei. Nu ții minte cum se opuneau să primească emigranți? Crezi că-i iartă pentru asta?”. „Și i-au lovit exact unde-i doare mai tare: în Nord, în cea mai industrializată zonă”.

„Italienii lor au rămas acolo, dar «italienii» noștri s-au întors acasă. Să vezi că România va avea cel mai mare număr de îmbolnăviri. Sistemul sanitar din Italia e parfum și de-abia fac față. Noi, în schimb suntem varză”. „Știi ce? Până la urmă, e doar gripă mai altfel”. „Iar la noi oricum se moare de gripă; de aia obișnuită”. „Și de foame”. „Vine căldura. Poate că asta ne va fi salvarea”. „Da, dar cică la toamnă revine Coronavirusul”. Am putea continua.

Teorii avem. Să dea Dumnezeu să avem și zile!