În 2014, Trofeul Municipiului Bacău la tenis a fost câștigat de suedezul de origine etiopiană Elias Ymer. Succesul a venit la capătul unei finale de poveste, desfășurată sub lumina reflectoarelor și întreruptă în mai multe rânduri de ploaie și de accidentări. Actualul număr 112 ATP avea doar 19 ani. Iar competiția băcăuană a fost- pentru el și pentru ceilalți semifinaliști de atunci- un adevărat maraton. O probă de voință.

Și un munte de răbdare. În acel iunie de acum cinci ani în care ploua precum în octombrie și era frig ca-n martie, vremea rea a dat serios peste cap programul competiției. A răvășit semifinalele și a fost la un pas de a contramanda finala. Tenacitatea gazdelor, care au reamenajat terenurile într-un timp record, a salvat turneul.

Cu toții au pus mâna pe găleți și pe bureți. De la oamenii de serviciu la antrenorul SCM Bacău Mihai Ciuntea, fără a-l uita pe sponsorul Cristi Lungu. „E ceva incredibil. Astăzi dimineață eram convins sută la sută că nu vom putea disputa nici semifinalele, darmite finala. Cei de aici au făcut însă adevărate minuni”, a mărturisit Ymer în momentul în care i s-a decernat trofeul: „Nu știu dacă voi mai reveni vreodată în Bacău, deși mi-ar plăcea.

Știu în schimb sigur că voi acest oraș păstra într-un colț al inimii mele. Și nu doar pentru faptul că am câștigat turneul. Felul în care s-au comportat oamenii de aici, de la baza sportivă, m-a cucerit definitiv. E o bază mică, dar oamenii au un suflet mare. Sper ca acest turneu să reziste cât mai mult”. Trofeul Municipiului Bacău rezistă.

Prin eforturile financiare ale municipalității și ale sponsorilor și prin sufletul mare al celor de la SCM. Luni va începe ediția cu numărul 19. Iar la startul său va fi prezent și câștigătorul de anul trecut, francezul Okala. Ymer nu a mai revenit. Dar, cu siguranță că atunci când aude de România, își amintește și de Bacău. De Trofeul Municipiului Bacău. Și o face cu plăcere.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE