21 iunie 2024
ActualitateUn tânăr din Dărmănești, față în față cu ursul. Ce s-a întâmplat

Un tânăr din Dărmănești, față în față cu ursul. Ce s-a întâmplat

Răzvan Constantin, un tânăr originar din Darmanesti, județul Bacău, și-a trăit momentul de cumpănă în mijlocul sălbăticiei Muntelui Nemira. Aflat împreună cu un grup de prieteni într-o excursie de drumeție, el a avut parte de o întâlnire cu un urs care i-a pus viața în pericol. Este o poveste de aventură cu un final norocos, dar și cu lecții importante de învățat.

Tânărul și-a împărtășit această experiență pe Facebook. “Vă scriu aceste rânduri răgușit deoarece astăzi am văzut ursul și nu doar atât…”, începe povestea sa.Într-o zi liniștită de duminică, Răzvan și prietenii săi se aventurau pe trasee mai puțin umblate și nemarcate ale Munților Nemira. În timp ce se retrăgeau din partea principală a muntelui spre un drum forestier, au ajuns într-o zonă abruptă cu mulți arbori doborâți, loc preferat al animalelor sălbatice pentru a se adăposti. Fără să-și dea seama, au intrat în teritoriul unui urs.

Evenimentele s-au precipitat când primul din grup a dat peste Moș Martin, un urs care își făcea somnul de frumusețe la rădăcina unui arbore căzut. Trezindu-se speriat, ursul a reacționat instinctiv, încercând să atace. Colegul lui Răzvan a fost surprins de atac, dar datorită promptitudinii și vigilenței grupului, au reușit să-și salveze prietenul în pericol. “Am început să urlăm din toți plămânii și să ridicăm mâinile, iar cel atacat a continuat să lovească ursul cu piciorul peste cap, apoi a fugit în câteva secunde spre norocul nostru”, relatează Răzvan.

Întâlnirea cu ursul și momentul de cumpănă au oferit tânărului și prietenilor săi o lecție importantă. Au recunoscut că au greșit în anumite aspecte și că pot trage învățăminte din această experiență.

Una dintre principalele greșeli a fost subestimarea pericolului și lipsa pregătirii adecvate. Deși știau că se află într-o zonă frecventată de urși, nu au făcut suficientă gălăgie pentru a-i alunga. Lipsa de vigilență i-a pus în pericol și, în acest caz, chiar și echipamentul de autoapărare a fost inutil, fiind depozitat la rucsac.

Totodată, tânărul recomandă mai multă prudență în aventurile în natură și respectarea habitatului sălbatic. “Să aveți la voi un fluier, petarde, spray de urs”, îndeamnă el, subliniind importanța pregătirii adecvate înainte de plecarea în drumeții:

Ce ar fi de învățat de aici:

«Să aveți la voi un fluier, petarde, spray de urs.

Nu mergeți singuri pe trasee sălbatice, nu stiu cum s-ar fi terminat totul daca colegul era singur la întâlnirea cu ursul.

Evitați încrengăturile, zonele cu vegetație deasă si zonele unde ar putea avea bârlog. Daca chiar nu le puteți evita, faceți multă gălăgie înainte de a vă apropia, stați cât mai grupați si țineți spray-ul in mână cu siguranța scoasă.

În cazul in care ursul nu vă vede, îndepărtați-vă ușor fără a atrage atenția. ‼️ Dacă ursul vă vede, pătrați-va calmul, nu aruncați cu obiecte si nu întoarceți spatele să fugiți. Nu priviți ursul direct in ochi deoarece se interpretează ca un semn se agresivitate. Dacă continuă sa vină spre voi, lăsați rucsacul și continuați sa vă îndepărtați cu fața spre el, va fi interesant de mâncarea din el.

În cazul unul atac fulger, cum a fost si acesta, cel mai important e sa țipați din toți plămânii si sa loviți ursul cu ce vă vine la mână, de preferat în zona ochilor si nasului».

 

 

În concluzie, această întâmplare ne amintește că natura sălbatică este frumoasă, dar și plină de pericole ascunse. Respectul față de mediul înconjurător și pregătirea adecvată pot face diferența între o experiență de neuitat și o întâlnire periculoasă.spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img