23 aprilie 2024
CulturăUn strop de frumuseţe, la Muzeul de Naturale

Un strop de frumuseţe, la Muzeul de Naturale

În perioada stării de urgenţă, specialiştii de la Muzeul de Naturale ţin legătura cu publicul prin intermediul paginilor de socializare şi a site-ului, continuând astfel „vizita” online! Periodic, muzeografii aduc în atenţia pasionaţilor de ştiinţele naturii informaţii şi imagini despre exponatele muzeului. Exponatul acestei luni, ales de muzeograful dr. Irina Mădălina Ardei, este Brânduşa aurie (Crocus chrysanthus).

Odată cu apropierea primăverii, după topirea zăpezii, apare o floare splendidă, de forma unei cupe de culoare galben-aurie. Aceasta este brânduşa aurie care ne încântă prin eleganţa şi delicateţea sa. Este o specie rară, perenă, pitică (7-15 cm), din familia Iridaceae, ce are ca areal Peninsula Balcanică şi sud-estul României. În ţara noastră creşte sub formă de pâlcuri dese, în regiunea colinară pe pajişti xerofile, în locuri stâncoase din judeţele Constanţa şi Tulcea. Aceasta a devenit vulnerabilă din cauza păşunatului excesiv dar şi a colectării intensive pentru bucheţele de primăvară. În pământ are un bulb acoperit cu tunici netede care în partea inferioară se detașează în inele concentrice.

Frunzele sunt netede, înguste (1-1,25 mm) și liniare. Floarea galben-aurie, neparfumată este purtată pe o tulpiniță scurtă și poate ajunge până la o lungime de 3 cm și o lățime de 7 mm. De cele mai multe ori anterele sunt galbene, iar stigmatele sunt portocalii. Fructul este o capsulă triloculară care conține semințe globuloase. Înflorește din februarie până în aprilie. Crocus chrysanthus este o specie importantă din punct de vedere științific, datorită rarității ei, regăsindu-se în Lista critică a plantelor vasculare din România și în Cartea roșie a plantelor vasculare din România. De asemenea, brândușa aurie creează o priveliște minunată, fiind decorativă mai ales în lipsa altor plante care înfloresc primăvara timpuriu. În ciuda faptului că florile acesteia nu prezintă miros, ele atrag nenumărate insecte polenizatoare, dar și admirația oamenilor.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri