Filarmonica “Mihail Jora” invită, joi, 16 mai, ora 18.30, iubitorii de muzică clasică, prietenii şi pe cei care vor să asculte timp de mai bine de o oră din creaţiile compozitorilor Joseph Haydn, Richard Strauss şi Johannes Brahms, la un concert de excepţie. Solistul serii va fi Ioan Gabriel Luca (foto), care va interpreta la corn Concertul nr. 1 pentru corn.

Dirijor: Andreea Barizza, Italia.

Cum despre cunoscutul dirijor am scris într-o ediţie trecută, astăzi vi-l prezentăm pe cornistul Ioan Gabriel Luca.

S-a născut în anul 1977 la Dorohoi. De la vârsta de şase ani studiază vioara, iar de la 12 ani începe studiul cornului sub îndrumarea profesorului Neculai Musteaţă, la Liceul “Octav Băncilă” din Iaşi. Calităţile sale interpretative sunt recunoscute repede la nivel naţional: câştigă premiul I la şase ediţii consecutive ale Olimpiadei Naţionale de Muzică, din 1990 până în 1996, performanţe cărora adaugă, în aceeaşi perioadă, premii I la concursurile de interpretare de la Ploieşti (1992), Iaşi (1992, 1993, 1996), Constanţa (1994), Baia Mare (1995).

În 1996 obţine Premiul I la Concursul Internaţional Jeunesses Musicales. Ioan Gabriel Luca a absolvit în 2001 Universitatea de Muzică din Bucureşti, la clasa prof. Nicolae Lipoczi, corn solo.
Din 1997 este membru al Filarmonicii „George Enescu” Bucureşti, iar din 1999 este şef partidă corn. Împreună cu orchestra Filarmonicii “George Enescu” a participat la numeroase turnee internaţionale de mare succes în Europa şi Asia.

Între timp îşi continuă şi activitatea solistică. Este membru al formaţiilor Athenaeum Brass Quintet, cvintetului “George Enescu”, Romanian Brass, cu care a susţinut concerte în ţară şi străinătate şi a realizat înregistrări. Este membru al Orchestrei Internazionale d’Italia. În anul 2004, Ioan Gabriel Luca este distins de către Preşedintele României cu Medalia Meritul Cultural clasa II-a.
Din 2007 este profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.