Acum vreo luna si ceva am intentionat sa realizez o ancheta jurnalistica raportata la programul „Laptele si cornul”. Doream sa evidentiez faptul ca acest program saboteaza, mai ales in lumea satului, responsabilitatea familiei, lipsa de initiativa, incurajeaza nemunca, distruge valori traditionale ale românismului. Sa-i dai copilului lapte pasteurizat, mere turcesti si cornuri cu E-uri, ca varianta pentru laptele, merele si pita din prispa casei este ca si cum ti-ai propune, cu proiect/doctrina, sa distrugi firescul lumii satului.

Atitudinea normala a statului ar trebui sa aiba aiba drept coordonate incurajarea productiei agricole autohtone, stimularea muncii. Nici la oras nu este oportun acest program. Sporirea substantiala a alocatiilor copiilor ar fi, probabil, varianta cea mai buna, chiar daca aud voci care spun ca unii copii nu vad lapte, mere sau cornuri decât la scoala.

Daca Protectia Copilului ar monitoriza familia ca in Norvegia, de pilda, nu cred ca ar exista multi parinti iresponsabili care sa risipeasca alocatiile pe destinatii bahice. In plus, exista suspiciunea generalizata ca programul „Laptele si cornul” n-ar fi doldora de afectiune/grija pentru copii, ci mai ales de „afectíune” pentru efectele sale pecuniare.

PUBLICITATE

Spuneam ca am incercat realizarea unei anchete jurnalistice. Am discutat cu vreo sase primari. Intr-un fel sau altul, toti mi-au spus ca, in principiu, am dreptate. Numai ca doar doi dintre ei au acceptat sa ofere declaratii oficiale. Ceilalti au refuzat politicos angajarea in acest demers, aratând (tematori) cu degetul in sus, catre sefimea lor de toate felurile. Unii dintre ei mi-au povestit despre faptul ca sunt dese momentele in care elevii angajeaza dispute fotbalistice cu pungile de lapte, altii despre destinatia destul de frecventa a cornurilor: hrana maidanezilor. Normal. Sa-l vad si eu pe parlamentarul caruia i s-ar oferi, in trei mandate, acelasi meniu la bufetul institutiei, daca n-ar introduce o motiune de cenzura! Am renuntat la ancheta. E campanie electorala si primarii vor sa-si securizeze fotoliile.

In timpul din urma, din pacate, programul ,,Laptele si cornul” a inceput sa-i trimita, din ce in ce mai mult, pe copii in spital. Cu sutele. Din vreo zece judete pâna acum. Si noi ce facem? Anchete interminabile, statistici medicale, emisiuni televizate etc. N-am auzit insa nicio voce oficiala a unui guvernant, a unei institutii de protectie a drepturilor copilului care sa spuna ca acest program a devenit un pericol national. Cauza e simpla: ar afecta interesele economice ale sponsorilor de partide si de stat.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Nu cred ca pe fondul saraciei existente in Romania acest program nu este bun. Statul a tinut acest popor in saracia actuala dar nu detaliem. Un pahar de iaurt de calitate si un produs de patiserie servit de copii la scoala este foarte bun. Nu fac comparatie cu fast food-urile sau chipsurile. Problema este alta ca orice program bun el sfarseste prost pt ca asa e in Romania. Adica iaurtul in loc sa fie unul de calitate este un zer amestecat cu alte substante cu arome. Trebuia impuse norme de calitate pt produsele livrate si control prin sondaj zilnic.Transportul , pastrarea arata bataia de joc a celor abilitati sa i-a masuri. A fost “subtiata” calitata “produsului” de filierele politice ce au intrat in acest joc pt pana acesta a ajuns sa fie bataie de joc. Un mar daca s-ar fi dat copiilor pt vitaminele si fibrele trebuia sa fie de calitatea a I-a si nu ultimile sorturi ramase (refuzuri) dupa ce marfa de prima mana a fost trimisa la export . Setea de imbogatire si superficialitatea STAT-ului strica in Romania orice program bun. De la autostrazi, centuri de orase pana la programul cornul si laptele.

LĂSAȚI UN MESAJ