Un licean de 17 ani din Constanta este unica sursa de stiri reale despre Razboiul din Siria pentru România.

Vlad Steiner actualizeaza pagina de facebook Sirianul care ofera informatii in timp real despre evenimentele de pe frontul din Siria. Pagina a fost creata de un alt român, Liviu Marian, care a ajuns in Siria, la munca, in anul 2010, ulterior s-a casatorit acolo iar acum traieste in Tartus, un oras sigur situat in zona de coasta a Siriei.

“Scopul nostru este sa prezentam situatia reala din Siria, nu ceea ce prezinta media româneasca, care nu are nici cea mai mica idee despre ce se intampla acum in Siria si despre cine cu cine lupta” – scrie la descrierea paginii.

“Sirienii sunt oameni foarte buni, cu o mentalitate extrem de seculara (mai ales cei non-suniti, caci acestia nu pot fi afectati de curentele si propaganda extremistilor musulmani ). Autoritatile isi desfasoara activitatea intr-un ritm normal, nu este nimic diferit fata de autoritatile unui alt stat” – spune Vlad Steiner.

Care e starea de spirit a populatiei

“Starea de spirit a populatiei este extrem de buna, mai ales dupa interventia Rusiei, in septembrie. Pâna la aceasta interventie, armata siriana era in defensiva pe toate fronturile. Imediat dupa venirea rusilor, armata siriana a pornit ofensive pe toate fronturile, reusind sa cucereasca aeroportul Kuweires din mâinile ISIS (de o importanta strategica extraordinara), orasul Al-Hadher in sudul Alepului si sa avanseze in provincia Latakia, Damasc sau Daraa, unde nu mai avansasera din anul 2013” – spune Vlad.

Statul Sirian reuseste inca sa acorde ajutoare si sa-si plateasca angajatii. Lumea isi primeste inca salariile chiar daca nu lucreaza din cauza razboiului. Nu se stie insa cât va mai suporta statul aceste cheltuieli.

siria

Cine lupta de partea guvernului

L-am intrebat pe Vlad cine lupta alaturi de fortele guvernamentale. “Alaturi de Armata Siriana mai lupta gruparea siita libaneza Hezbollah (care are un rol major in combaterea terorismului), Fortele de Aparare Nationala (acestea sunt o forta seculara compusa din voluntari si care este coordonata de statul sirian), Batalioanele Ba’ath (Batalioanele partidului Ba’ath ), Fortele Partidului Nationalist Sirian ( S.S.N.P ) – acestea sunt formate in mare majoritate din crestini si lupta in zonele localitatilor crestine pentru a le apara de ISIS ), grupul marxist-leninist Rezistenta Siriana, precum si gruparile siite Irakiene ca Kata’eb Hezbollah si Harakat Al Nujaba”, explica Victor.

Delicata problema kurda

Impotriva ISIS lupta si trupele kurzilor. Impartiti de granitele trasate de marile puteri in mai multe state, fara sa aiba o tara a lor, kurzii au reusit sa-si impuna propria administratie in zonele eliberate. Se va desprinde zona locuita de kurzi de Siria? “Salih Muslim Muhhamad, vice-presedintele Partidului Uniunii Democrate ( PYD , partid ce administreaza teritoriul controlat de fortele kurde YPG , Rojava) a declarat ca kurzii nu vor separarea de Siria ci mai degraba sa fie tratati si vazuti ca Sirieni.

Deasemenea, Damascul a declarat ca orice entitate si grupare care are ca scop destramarea Siriei nu are viitor si ca se va actiona militar impotriva ei. Kurzilor li s-a facut o propunere sa predea armele si sa devina parte a armatei siriene, propunere pe care probabil o vor accepta anul acesta”, explica adolescentul. Fortele Kurde din Siria (YPG ) sunt fondate de gruparea turca PKK, majoritatea kurzilor ce lupta in YPG fiind kurzi turci. Deasemenea, proiectul YPG nu poate functiona pentru ca gruparea controleaza multe zone unde kurzii sunt o minoritate sau chiar nu exista. Sunt chiar enclave ale guvernului sirian in teritoriul controlat de kurzi (orasul Qamishli si orasul Hasakah, controlat jumatate de kurzi, jumatate de Armata).

Cum privesc românii pagina Sirianul?

“Ne bucuram de un succes extraordinar. Românii au apreciat pagina noastra pentru modul in care am expus informatia si adevarul. Minciuna are picioare scurte. 98% din urmaritorii paginii ne-au felicitat, iar eu personal am fost felicitat de Liga Arabilor Sirieni din România cât si de oficiali ai comunitatii Siriene din România Singurii care ne-au jignit au fost musulmani sunniti sustinatori ai grupurilor teroriste care au studiat pe la noi si care acum isi fac veacul prin strainatate” – povesteste Vlad Steiner.

Cum prezinta presa româneasca situatia din Siria?

In privinta aceasta Vlad este extrem de dur: “Jalnic, oribil, extraordinar de prost. Presa româneasca este zero in ceea ce priveste situatia din Orientul Mijlociu, si asta nu o zic eu, o zic cititorii mei care ma felicita” El spune ca intr-o discutie cu o jurnalista, aceasta a recunoscut ca ea copiaza stirile de la agentiile de presa din Occident.

“Pot spune ca 99% din trusturile de presa românesti fac acelasi lucru. Media romaneasca a dorit sa creeze un adevar alternativ, la fel ca si media din Vest, evitând adevarul” – e de parere tânarul, care considera ca este inadmisibil sa numesti “moderat” un conducator al unei grupari care se numeste “Armata Islamului” si care ii numeste pe jihadistii ISIS, “frati”. “Este vorba de gruparea care a inscenat atacuri cu gaz sarin ( de fabricatie americana) in Damasc, ca apoi sa dea vina pe armata siriana. Desi toate rapoartele au specificat ca armamentul chimic al Siriei a fost distrus total”.

Cocluzia lui Vlad Steiner este ca maniera in care media româneasca prezinta situatia din Siria este una execrabila.

Despre Vlad

vlad“Am doar 17 ani, pentru mine totul este pura pasiune. Când a inceput acest razboi, eram destul de mic. Totusi, am fost solidar si cu Libia si cu Siria si cu Egipt si voi fi solidar mereu. Anul acesta este posibil sa calatoresc in Siria pentru ca am fost invitat in orasul Latakia de catre apropiati din Partidul Nationalist Sirian, cu care am legaturi strânse. Am fost surprins de faptul ca am ajuns sa explic multor sirieni despre ceea ce se intâmpla in tara lor”, povesteste Vlad. El urmareste paginile tuturor gruparilor teroriste (in limba araba, inclusiv IS ) si procura materiale video de la acestia sau pur si simplu citeste aberatiile lor. “Oricum, un lucru pot spune sigur: acesti oameni sunt extrem de bolnavi! Dar fac totul profesional. Asa reusesc ei sa atraga atâtia adepti.
Daca vede cineva un videoclip al ISIS, ramâne socat de profesionalismul si de modul in care acesta este facut”, a incheiat Vlad Steiner, care de câteva zile a creat sio pagina dedicata razboiului din Yemen.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

  1. Pai mass-media din Romania este controlata si subordonata MAFIEI jhidano-sionista-masonica-satanista care stapaneste Romania si sclavizeaza romanii. Cum ai vrea sa prezinte situatia?

  2. Copilul ăsta va ajunge în arest cât de curând arestat de către SRI !!! Acum despre talentul lui de ziarist :))) toate știrile sunt copy paste una după alta și schimbă doar numele localităților și numele combatanților ,materialele le descarcă de pe siturile jidahiste și nu au nici o legătura cu postările lui :)))) exemplu : asediu Alep și pune imagini vechi de câțiva ani din alte zone asediate din Siria ! Toți bolnavi mintal din România sunt pe pagina la el :))) 10 mii :)) toți susținători PUTIN si ASAD .

LĂSAȚI UN MESAJ