Un protest politic

4

Conflictul dintre contestatarii grațierii și Guvern a depășit de mult acest stadiu. De fapt, putem spune fără urmă de îndoială că acest conflict a fost doar un pretext pentru a contesta legitimitatea actualei Puteri așa cum a rezultat în urma alegerilor din 11 decembrie.

Nu trebuie să uităm că înainte de subiectul grațierilor a fost cel al lui Victor Ciorbea care a trimis la Curtea Constituțională o lege pentru a fi analizată. Și înainte de Ciorbea a fost Sevil Shhaideh. Nu de pretexte se ducea lipsă, prin urmare.

Trebuie să recunoaștem, însă, că subiectul grațierilor a fost cel mai generos pentru că s-a lipit foarte bine pe propaganda anticorupție realizată de anumite cercuri politice și economice. Nu zic prin asta că anticorupția ar fi o problemă, ci că acest subiect a fost folosit ca pretext pentru a se face diverse tipuri de presiuni asupra clasei politice.

PUBLICITATE

Anticorupția a devenit în România o ideologie în numele căreia este permis orice. Inclusiv – facem aici o paranteză – modificarea legilor prin decizii secrete, abuzuri ale organelor de anchetă și așa mai departe.

Cum am mai spus, manifestațiile nu mai sunt despre grațiere, despre modificarea Codurilor; s-a depășit de mult acel moment. Practic, nu mai este vorba de un protest civic, ci despre unul politic: prezența politicienilor, în special de la USR, în mijlocul manifestanților, precum și lozincile clar anti-PSD nu au nicio treabă cu civismul, ci cu revendicările politice.

Nu că ar fi o problemă; fie că sunt proteste civice, fie că sunt politice, tot proteste sunt. Că nu prea sunt legale, asta este, ne-am obișnuit. Putem trece cu vederea câtă vreme sunt pașnice. E dreptul oricui să protesteze pe orice temă.

Ceea ce este interesant este că, deși protestele au fost confiscate politic, la fel ca și cele de după Colectiv, manifestanții nu par să-și fi dat seama de acest lucru. De altfel, aceasta este singura problemă: că un protest politic este deghizat sub denumirea de protest civic.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Pare-se ca fiecare generatie sufera, cel putin pana la o anumita varsta, de grava prostie. In 90 tinerii nu vroiau sa-si vanda tara, desi au murit ca prostii pe baricade. Toate femeile il iubeau pe Petre Roman, desi acesta este fiul unui criminal comunist (aia adevarati, din anii 50). Acum, tinerii vor sange, vor “anticoruptie” si politicienii in inchisori, cu totii. Dar nu au probleme cu hotararile ilegale din CSAT, cu abuzurile si procesele politice prin care se dau sentinte, cu pozitia de forta de pe care negociaza multinationalele, cu externalizarea profiturilor. Nu, ei joaca, ca intotdeauna, in tara asta, mize mici.
    Culmea, tocmai dupa ce PSD a obtinut un vot absolut surprinzator – a castigat noi alegatori de la orase, mai educati si un pic mai maturi. – acestia sunt tocmai tinerii din 90…. amuzanta istoria daca efectele ei nu au consecinte si asupra ta. Altfel, e cam cruda…

    • Daca dumitale crezi ca prin modificarea CP prin OUG in miez de noapte de catre psd le vor aduce noi alegatori,atunci cu siguranta nu te aflii printre cei enumerati(oras,maturi,Educati…)

LĂSAȚI UN MESAJ