8 mai 2024
ActualitateUn proiect pe care nu l-a vrut nimeni

Un proiect pe care nu l-a vrut nimeni

Consilierii municipali băcăuani au fost convocați în ședința de vineri, 5 martie, să discute un proiect referitor la aprobarea unui studiu referitor la externalizarea Serviciului Municipal de Utilități Publice, serviciu care s-a împotmolit după ce Opoziția s-a abținut în cadrul a trei voturi consecutive și nu a putut fi implementat.

Ședința extraordinară a Consiliului local Bacău a adus o noutate absolută în materie de administrație locală: un proiect propus special pentru a fi respins. Încă de la primele discuții, consilierii din “arcul guvernamental” de la PLUS, USR sau PNL au anunțat că vor vota împotriva acestui proiect și chiar și primarul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu a spus că speră ca acest proiect să fie respins. O altă noutate a fost că primarul a intervenit prin telefon, întrucât se afla în izolare, dupa ce a anunțat că a contactat COVID-19.

Plângeri penale?



În cadrul discuțiilor, care, în mod ciudat, au fost mult mai liniștite decât la alte ședințe, viceprimarul Cristian Ghingheș a avertizat consilierii că va depune plângeri penale pentru abuz în serviciu dacă municipalitatea va fi amendată ca urmare a faptului că nu s-a putut rezolva problema serviciului de salubritate. Președintele de ședință, Gigi Candet, i-a pus în vedere viceprimarului să nu mai amenințe consilierii. „Este de nepermis să se ajungă la amenințări”, a spus Candet iar Dorin Chirilescu, consilier independent, l-a avertizat pe viceprimar că nu va accepta nici un fel de amenințare sau șantaj vizavi de modul în care va decide cum să voteze. Viceprimarul a spus că a fost înțeles greșit, ca el nu a amenințat pe nimeni. În schimb, și-a pus cenușă în cap și a spus că recunoaște că a greșit în mandatul trecut, când a votat împotriva înființării SMUP, serviciu pe care-l susține astăzi.

Care e urgența?

Eusebiu Diaconu (Pro România) a întrebat cum se poate îmbunătăți salubritatea din oraș dacă doar se mută oamenii dintr-o parte în alta. „Domnul Ghingheș, care răspunde de Salubritate, nu poate face față, dacă spune că nu-i place cum arată orașul”, a spus Diaconu, care a sugerat că, de fapt, prin înființarea SMUP se urmărește eliberarea organigramei Primăriei. „Și acum sunt posturi vacante la Salubritate, domnul Ghingheș ar putea angaja personal suplimentar”, a mai declarat Eusebiu Diaconu. Viceprimarul a replicat că mulți dintre oameni de la Salubritate sunt în concediu sau bolnavi și nu pot acoperi suprafețele mari pe care le au de măturat. „Vă amintesc faptul că anul trecut ați luat bani de la salubrizarea orașului și i-ați dat pentru bursele elevilor și nici până azi nu au fost plătite aceste burse”, a mai spus Eusebiu Diaconu.

Gheorghe Huluță (Pro România) a încercat să afle care era graba de a se discuta acest proiect având în vedere că e vorba doar despre aprobarea unui studiu. Primarul Viziteu a intervenit prin telefon și a spus că urgența dezbaterii acestui proiect este dată de faptul că din 2016 Bacăul nu respecta legea.

Unii s-au abținut, alții au votat împotrivă

Până la urmă s-a lămurit faptul că această convocare intempestivă a unei ședințe cu un singur punct pe care inclusiv inițiatorul dorește să fie respins este cauzată de o procedură birocratică menită să pună Primăria la adăpost de eventuale amenzi din partea ANRSC – Autoritatea Națională de Reglementăre a Serviciilor Comunale. S-a menționat faptul că municipalitatea ar fi primit deja o sancțiune pentru faptul că nu a operaționalizat SMUP, însă Gigi Candet a spus că acea sancțiune ar fi, de fapt, doar un avertisment primit de Societatea de Servicii Publice pentru că a înlocuit becuri prin oraș. După alte discuții contradictorii, proiectul s-a spus votului și a fost respins, spre satisfacția tuturor. Consilierii Puterii au votat împotriva proiectului propus de primar iar cei ai Opoziției s-au abținut.

Consilierul Gigi Candet a anunțat că alesii Alianței Social-Umaniste vor depune un proiect de hotărâre pentru scutirea de la plata impozitelor pe clădiri și terenuri a agenților economici din oraș, în scopul oferirii unui ajutor investitorilor ca să depășească efectele pandemiei. „Chemăm alături de noi și pe ceilalți consilieri, să reflecteze și, eventual, să vină cu completări și amendamente care să facă viața investitorilor mai ușoară”, a declarat Candet.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri