16 aprilie 2024
Top StoryUn bacauan din Elvetia promoveaza afacerile românesti peste hotare

Un bacauan din Elvetia promoveaza afacerile românesti peste hotare

Un bacauan, de doar 28 de ani, a reusit sa puna la punct o platforma menita sa propulseze micile afaceri din România pe pietele externe. Tânarul Ioan Iustin Vadana este director la Regicon International si si-a folosit experienta de cercetator universitar in Elvetia pentru a crea o platforma de promovare, in afara tarii, a producatorilor mici si mijlocii români.

„Ideea acestui business s-a conturat pe o perioada de mai multi ani, dar a culminat in urma experientelor avute in Elvetia in calitate de asistent cercetator la Institutul pentru Antreprenoriat si IMM-uri din Fribourg, dar si in urma studiilor din domeniul dezvoltarii si inovarii în afaceri urmate în cadrul Masterului în stiintele Administrarii Afacerilor organizat de Haute Ecole de Gestion, tot din Fribourg. Aici, am avut ocazia sa lucrez in diferite proiecte de cercetare in internationalizarea IMM-urilor, cum ar fi Swiss International Entrepreneurship Survey (SIES 2013).”
Ioan Iustin Vadana, manager Regiconia International

In Occident, Iustin a avut ocazia sa interactioneze cu un numar mare de antreprenori, ceea ce i-a permis sa sondeze motivele pro si contra internationalizarii si, in special, obstacolele care implica acest proces. A lucrat cu diferiti experti sau companii specializate in servicii de consultanta in procesul de internationalizare, ajutându-l sa inteleaga intregul proces al internationalizarii clasice, cu toate implicatiile lui. Asa a luat nastere regiconia.com, platforma pe care, IMM-urile care nu dispun de suficiente resurse pentru a se face cunoscute peste hotare, se pot inscrie gratuit pentru a-si promova produsele pe pietele internationale.



„Platforma noastra, www. regiconia.com, vine cu o serie de imbunatatiri majore la serviciile online deja existente si oferite de platforme mari. Ideea noastra este sa oferim producatorilor o platforma usor de folosit, cu ajutorul careia sa-si dezvolte propria afacere si propriul brand pe plan international, dar si national”, explica tânarul bacauan. Aici, afaceristii români pot beneficia de promovarea produselor in sase limbi straine, un magazin online, precum si de consultanta personalizata, un chat pentru afaceri sau o rubrica de testimoniale etc.

O afacere de viitor, inceputa cu doar 8.000 de franci elvetieni

Iustin a avut sansa sa-l cunoasca pe Razvan Prejbeanu, un fost coleg la master, si care deja avea o mica afacere cu produse traditionale din România. „El având dubla cetatenie – româna si elvetiana, am reusit mai rapid sa ma integrez in aceasta tara. Am crezut, inca de la inceput, de când am venit in Elvetia, ca exista un potential urias in acest domeniu. Dar, problema se punea daca voi reusi sa gasesc solutii eficiente, mai rapide si mai putin costisitoare, si, mai ales, cum le voi putea implementa”, isi aminteste Iustin Vadana.

Cu o experienta destul de lunga in programare, Iustin a decis, impreuna cu Razvan, sa dezvolte o platforma care sa foloseasca unelte de marketing online special dezvoltate pentru procesul de internationalizare. Tânarul spune ca aplicatiile sunt dezvoltate astfel incât sa constituie solutii viabile in depasirea obstacolelor importante (de ex. lipsa de capital, lipsa de informatii despre o piata straina, barierele de cultura si limba, imposibilitatea de a contacta potentiali clienti din alte piete straine, lipsa de experienta si timp pentru procesul de internationalizare, etc.) suferite de IMM-uri in procesul de internationalizare, dar sa fie si usor de folosit de utilizatorii fara experinta pe internet.

A inceput dezvoltarea proiectului cu 8.000 franci elvetieni (circa 6.500 de euro) si, dupa 1 an, a mai adaugat inca 12.000. Fondurile au fost suportate in proportie de 100% de cei patru fondatori – Ioan Iustin Vadana (antreprenor), Razvan Prejbeanu (specialistul in marketing), Philipp Bubenzer (specialistul in inovare), Florin Lianu (specialistul in internationalizare). Cei doi programatori care s-au ocupat de dezvoltarea platformei regiconia.com sunt: Vlad Iacob si Daniel Pinciuc. Toata partea de grafica a fost realizata de Radu Damian.

Unda verde la inscriere gratuita

Companiile inscrise pe regiconia.com vor avea tot timpul la dispozitia lor un reprezentant al platformei care le va familiariza si ajuta pe tot parcursul colaborarii. In perioada februarie 2014 – ianuarie 2015, toate resursele platformei vor putea fi folosite în mod gratuit.

De la începutul anului 2015, companiile îsi vor putea pastra contul pe platforma în calitate de membri neplatitori (având acces la catalogul online regiconia.com doar pentru prezentarea produselor la nivel national) sau vor putea deveni membri platitori (având acces la catalogul online si la un magazin propriu, pentru prezentare si comercializare produselor la nivel national si international).

Ioan Iustin Vadana este din comuna Saucesti si provine dintr-o familie cu trei frati. Tatal lui Iustin, Ioan Vadana, este preot in localitate, iar mama sa, Adina Vadana, este invatatoare. Ceilalti frati ai sai, Alexandra, de 23 de ani, este studenta in Bucuresti, in anul IV, la Medicina, iar Dragos, de 26 de ani, absolvent de Filozofie, este asistent cercetator la New Europe College, un institut român independent de studii avansate în stiintele umaniste si sociale, fondat de scriitorul Andrei Plesu.

Initial, drumul pe care pornise Iustin nu indica nicicum ca bacauanul va ajunge un nume extrem de apreciat, mai ales in strainatate. Ambitiosul bacauan a fost elev la Scoala „Al. I. Cuza” din Bacau, dupa care a plecat la Seminarul din Roman, iar, dupa absolvire, a studiat la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

Inca din anul II de facultate, tânarul si-a aratat inclinatiile spre afaceri, infiintând, impreuna cu un coleg, o firma de online marketing. In paralel cu Teologia, s-a inscris si la Facultatea de Administratie si Afaceri din cadrul Universitatii din Bucuresti, la finalul careia a urmat Masterul in Teologie, beneficiind si de o bursa la Catedra UNESCO. Ajuns in Elvetia, printre altele, a avut o colaborare pe linie stiintifica si cu University of Applied Sciences and Arts – HES-SO, din Frieburg.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri