Dupa o viata petrecuta pe santierele patriei, unde a activat ca buldozerist si a lucrat pe fel de fel de utilaje, Ioan Adumitroaie se bucura de anii de pensie. Dar, cine este Ioan Adumitroaie? „Un bacauan hâtru”, asa cum l-am numit noi odata in galeria multimedia de pe site-ul nostru, www.desteptarea.ro, atunci când ne-a recitat o poezie.

O poezie compusa de el. Si nu a scris doar una, ci vreo cincizeci. Ne-am dat intâlnire cu Ioan Adumitroaie in centrul orasului, sa aflam mai multe despre el si despre poeziile sale. „E bine la pensie. Ca la pensie, dar nu mi-a placut sa stau intr-un loc, sa dormitez. Mie imi place sa fiu activ in viata de zi cu zi, sa iau atitudine la anumite probleme”, si-a inceput povestea nea Ion, asa cum ii spun prietenii.

Iar daca a intâlnit ceva in neregula sau probleme, a incercat sa puna intâmplarea in versuri. „Mie mi-a placut ca atunci când gasesc ceva care nu e la locul lui, sa fac o poezie cu oleaca de tâlc. Anumite lucruri care nu mi-au placut in societate, le-am tras in poezie”, a mai spus Adumitroaie. Si a scris. A scris de hainele de la second-hand venite din UE, a scris despre politicieni si institutiile in care acestia isi desfasoara activitatea, despre piata si… multe altele.

PUBLICITATE

„Am inceput sa scriu poezii de când am iesit la pensie, ca am avut mai mult timp liber. Dar scriu mai mult pentru mine”, a completat „bacauanul hâtru”, care a marturisit ca le citeste poeziile colegilor si prietenilor lui pensionari. „Au fost bine primite poeziile mele si chiar am fost incurajat sa le dau undeva. Dar eu le-am scris doar asa, sa critic un pic lucrurile care nu sunt bune”, a mai spus Ioan Adumitroaie.

In cele cincizeci de poezii ale lui nea Ion se regasesc si alte probleme legate de orasul nostru si de cum traim. Intrebat daca n-ar dori sa-si publice lucrarile, Ioan Adumitroaie, modest, a declarat: „Daca ar fi, le-as pune pe toate intr-o carte. Dar nu e mare lucru ce-am facut eu. Mi-a zis cineva sa le duc sa le public.

Dar nu e o prioritate pentru mine.” Dar, cine stie? Poate pâna la urma vom trai si clipa in care vom putea tine in mâini o carte cu poeziile lui nea Ion. Si pentru ca alegerile s-au finalizat, iar lucrurile s-au asezat, vom incheia cu ultima strofa din poezia „Unde duceti România?” scrisa de Ioan Adumitroaie, adresata politicienilor:

„Dati exemplu de-omenie
Incepând chiar de la voi.
Vreti s-ajungeti in istorie,
Sau la lada de gunoi ?”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ