Dintr-o statistica a Inspectoratului Teritorial de Munca aflam ca numarul salariatilor, in judetul Bacau, este de 117.096 persoane, in toate sectoarele de activitate. Nu mai este pentru nimeni o noutate ca, pe primele locuri, ca numar de angajati, nu mai sunt mari societati comerciale (multe dintre ele disparute), ci unitati care se ocupa de comert si servicii (Dedeman – 9.234 angajati, insa nu toti lucreaza in Bacau), unitati bugetare (Spitalul Judetean – 1.995, Directia Generala de Asistenta Sociala – 1.783), abia dupa aceea vin Aerostar, Agricola International, Tehnostrade, Industries Yeld etc., etc. Forta de munca din judetul nostru inregistreaza o usoara crestere, insa nu semnificativa.

Daca ar fi sa ne raportam la anul 1990, când numarul salariatilor in România depasea 8 milioane de persoane, fata de cinci in 2016, este de la sine inteles ca, in judetul Bacau, numarul acestora s-a injumatatit, cu repercusiuni dramatice asupra nivelul de trai a mii de familii, cât, mai ales, asupra bugetelor locale.

Unde sunt colosii industriei bacauane, pe a caror poarta intrau, zilnic 3.000, 5.000, 10.000 de salariati? Chiar daca pare retorica, intrebarea trebuie pusa, pâna raspunde totusi cineva: cine a avut interesul sa distruga Proletarul, Confectia, Suruburi, CPL Bacau si Comanesti, Metalurgica, Platforma Petrochimica Borzesti, motorul economiei bacauane, Minele, Petrolul, IPEP, IMU, Sofert etc.?

PUBLICITATE

N-au fost bune, erau, fix de la 1 ianuarie 1990, au fost destinate depozitelor de fier vechi (de la Petre Roman citire), iar salariatii aruncati in strada. In grija cui? A Statului, bineinteles, cu un ajutor de somaj mizerabil, pe doar câteva luni. O alta cifra statistica care da fiori Guvernului arata ca, in anul 1990, raportul dintre salariati si pensionari era de 1, la 0,43, iar in 2016 a ajuns la 1,17-1,20 pensionari la un salariat.

Declicul s-a produs in 1997, când raportul a ajuns la 1/1. Dupa câte stiu, INS trimite raportul trimestrial in “cutia postala” a fiecarui ministru, secretar de stat, presedinte. Le citeste cineva? Nu cred.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Buna dimineata!As vrea sa ma ajutati sa primesc niste raspunsuri de la Policlinica si de la CAS Bacau in ceea ce priveste accesul la consultatii.Mentionez ca incercam si eu si tatal meu sa ,,prindem”un bon pentru Cardiologie,stand la rand de la ora 5,fara sa avem vreo sansa.Ex[licatia Policlinicii la reclamatia mea on line este ca nu se acorda decat 10 bonuri pe zi,sugerandu-mi-se sa aman consultatia sau o alta programare telefonica.La telefon am primit acelasi raspuns ca nu mai sunt bonuri si ca ar fi bine sa iau legatura cu un medic din sectia de cardiologie a Spitalului ,in programul de vizita,oferind celebra spaga{e parerea mea}.Intrebarea mea este de ce nu se gaseste un mod civilizat de acces la consultatii,printr-un sistem on line care este vesnic in lucru sau telefonic cu cateva zile inainte,in asa fel incat sa nu ne expire trimiterea de la medicul de familie si sa avem si noi, oamenii de rand, acces la consultatii?{0722605645}

LĂSAȚI UN MESAJ