O femeie de 52 de ani, din Bacau, spune ca viata i-a fost distrusa de o vizita la stomatolog, cu peste 15 ani in urma, cand a contractat virusul hepatitei B si C. Ultima vizita la dentist i-a provocat un nou chin. In urma unei extractii, a ajuns pe mainile chirurgului.

&#8222Am contractat virusul hepatitei B si C cu ani in urma, la dentist”, ne-a declarat Rodica Placinta”. Toata viata mea a stat sub semnul acestei boli: internari frecvente in spitale, tratament si suferinta. In luna august am fost nevoita sa trec din nou pragul unui cabinet. Am apelat la dr. Iulia Sava pe 26 august, care a incercat sa-mi scoata maseaua. Numai ca a rupt-o. Mi-a zis sa las maseaua asa, ca pot trai toata viata cu ea”. Pentru ca i s-a umflat falca, s-a dus noaptea la urgente, unde nu a fost primita si i s-a recomandat sa ia antibiotice. &#8222Eram innebunita de durere”, povesteste femeia. &#8222Am mers la un cabinet unde am fost supusa unei interventii chirurgicale. Nu voi uita toata viata prin ce am trecut. Era sa mor sufocata cu sange. A trecut o luna de la extractie si nu se mai termina chinul meu. I-am cerut sa ma despagubeasca, dar refuza”.

Stomatologul se declara nevinovat

Dr. Iulia Sava sustine ca nu a gresit cu nimic in timpul interventiei. Initial a declarat ca pacienta nu avea infectie, dar in timpul discutiei a admis ca la radacina molarului era puroi, dar nu a putut sa-si dea seama de asta inaintea extractiei. &#8222Fiind molar de minte, s-a rupt”, declara dr. Sava. &#8222Am trimis-o pentru radiografie si am dat indicatie pentru chirurg. Ghinionul a facut sa fie vineri. I-am zis sa ia algocalmin, dar mi-a zis ca are hepatita B si C. Atunci, m-am blocat si nu i-am mai dat antibiotice”. Dr. Sava mai declara ca, la presiunile pacientei, i-a oferit ulterior acesteia tot felul de medicamente. &#8222I-am dat 700.000 lei pentru injectii, Esentiale, medicamente pentru detoxifierea ficatului, chiar si 10 tablete de Zinat”. Dr. Sava sustine ca pacienta nu a fost operata si ca pansamentul facial nu demonstreaza nimic. Chirurgul care a efectuat interventia, dr. Mariana Goroneanu, ne-a declarat ca Rodica Placinta a venit in stare proasta la cabinet. &#8222S-a initiat o extractie, dar momentul nu a fost bine ales. Ar fi trebuit sa se prescrie intai un tratament cu antibiotice. A evoluat greu, avand un organism tarat. Ne-a luat doua saptamani sa o facem sa-si revina. I-am dat la inceput retete mai ieftine, dar s-a ajuns la cefalosporine scumpe. Pacienta va avea cicatrice toata viata”.

Plangere la Colegiul Medicilor Dentisti

&#8222Rodica Placinta a depus o reclamatie la noi impotriva doctorului Iulia Sava”, a declarat Mina Bustiuc, secretar Colegiul Medicilor Dentisti. &#8222Pacienta acuza o extractie neterminata. Urmeaza sa ne aduca fisa medicala de la doctorul stomatolog care a consultat-o dupa ce a fost tratata de Iulia Sava. Dupa ce vom strange toate probele si vom organiza o intrevedere atat cu reclamanta, cat si cu doctorul acuzat, vom analiza plangerea. In cazul in care va fi vorba de culpa medicala, se va constitui o comisie care va analiza si va da rezultatul anchetei”.

Scris de Doina MINCU Iulia CUCU