Un oraş între paranteze

2

Oficial, toate sunt în regulă, avem explicaţii pentru tot ceea ce merge prost, ştim care sunt problemele. Doar că sunt prea multe. Iar explicaţiile nu ne încălzesc cu nimic. Faptul că ştim de ce lucrurile nu merg bine ar trebui, teoretic, să ne ajute să luăm decizii pentru a corecta problemele; dar nu se întâmplă aşa ceva pentru că există jocul politic în care unii acuză actuală Putere de incompetenţă pentru că “nu face nimic” iar alţii acuză “greaua moştenire” lăsată de chiar cei care acuză.

Stadionul e în paragină. E un fapt. De ce a fost lăsat aşa? Oare pentru că s-au pierdut nişte fonduri pentru că administraţia nu a vrut să coopereze cu finanţatorii?

Spitalul municipal, care se tot construieşte de vreo zece ani încă nu e terminat. Firma care-l construia a dat faliment şi ar fi tot refuzat să-l predea noii administraţii pentru a se continua lucrările.

PUBLICITATE

Sala Polivalentă din cartierul CFR e tot la nivel de groapă. Şi acolo firma care trebuia să o construiască a dat faliment.

Insula de Agrement s-a împotmolit la mal, pentru că proiectantul nu a ştiut că parcarea pe care a imaginat-o urmă să fie construită peste canalizarea oraşului. Şi acum lucrările sunt oprite şi ne costă două milioane de euro penalizări.

A trecut primăvara şi o parte din vara şi nu s-a pus un strat de asfalt în oraş. Pentru că una dintre firmele care au pierdut licitaţia a contestat-o în justiţie. A pierdut, în final, dar s-a pierdut şi startul asfaltării.

Şoseaua de centură s-a amânat pentru că firma care a câştigat licitaţia a spus că nu o mai poate construi. Deşi autorităţile româneşti s-au dat peste cap că să elimine din cursă companiile autohtone şi să-i facă pârtie firmei turceşti.

Pe strada Mioriţei, constructorul a fost nevoit să intervină pentru a remedia defecţiunile apărute. Măcar e în garanţie şi nu se va plăti nimic, ce se va întâmplă după ce stradă iese din garanţie?

După cum se vede, explicaţii sunt. Ceea ce este total aiurea, însă, e că sunt prea multe lucruri care au nevoie de explicaţii. Într-un context normal, să zicem că 1-2 elemente ar fi acceptabile. Se mai întâmplă. Soarta.

Dar sunt prea multe lucruri care au fost făcute prost sau au ieşit prost. Ceea ce înseamnă că ceva nu a funcţionat în sistem. Sau că sistemul a fost prost gândit. E nevoie de prea multe paranteze care să explice de ce în oraş lucrurile nu merg bine. Într-o ţară normală, confruntaţi cu aceste probleme, oamenii ar decide să lase animozităţile politice la o parte şi să pună mâna la treaba pentru a remedia situaţia.

Dar România nu e o ţară normală, şi toată treaba asta va fi împachetată politic.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Asa arata o tara unde te paste 4 ani cu suspendare daca furi 100 milioane de €. Si oricum, asta primarel nou nu va da niciodata bani firmelor care au inceput lucrari PNL-iste pentru finalizarea lor…si are dreptate cand se vede de la distanta ca o simpla groapa are costul unui stadion…cum sa semnezi cecul pentru asa ceva?

  2. Exista o rezolvare la toate problemele dar nimeni nu raspunde profesional pt asa e la STAT.
    1. Daca cei vinovati ar plati atunci nimeni nu si-ar mai permite sa faca prostii.
    2. Deriva din prima daca angajatii vinovati ar plati paguba creata atunci ar pleca de bunavoie din functia pe care o ocupa ca incompetent si nu ar mai fi gafe dupa gafe la nesfarsit si nu ne-ar mai face nici noua viata amara.
    3. Trebuie promovati oameni valorosi profesional cu background si nu adusi prin PCR in primarie unde stau la un loc caldicel aplicand zicala “ziua trece leafa merge”.

LĂSAȚI UN MESAJ