Un nou război în Orient?

La începutul acestei luni, premierul libanez Saad al-Hariri a făcut o vizită-fulger în Arabia Saudită de unde, în mod surprinzător, și-a anunțat demisia. Este, probabil, un caz unic cel puțin în istoria modernă a lumii, când un prim-ministru fuge din țară și anunță că nu mai vrea să ocupe funcția. După stupoarea din primele momente, au început reacțiile: în vreme ce libanezii îi cereau să se întoarcă acasă, Arabia Saudită a înștiințat cetățenii săi să părăsească de urgență Libanul.

Anunțul a determinat o seama de speculații cum că se pregătește un nou război în Orientul Mijlociu. Victima ar fi nu Libanul, ci Iranul, care după părerea sauditilor și a israelienilor a devenit prea puternic în regiune. Să nu uităm că acum câteva luni Arabia Saudită și aliații săi au pus presiune pe Qatar să-și sisteze legăturile cu Iranul, împreună cu care deține una din cele mai mari rezerve de gaze naturale.

Între timp, situația din regiune s-a schimbat: războiul din Siria e pe cale să se termine cu victoria forțelor loialiste, la care a contribuit, în afară de Rusia, și Iranul dar și trupele paramilitare Hezbollah, cu baza în Liban. Israelul, care ocupă de zeci de ani înălțimile Golan care aparțin Siriei, și-a văzut capacitatea de acțiune limitată după ce armata siriană a început să tragă în avioanele sale militare care-i violau spațiul aerian.

Iranul le stă în gât atât sauditilor cât și israelienilor dar și americanilor care furnizează armament ambelor țări.

Israelul este acuzat că a sprijinit anumite facțiuni care luptau împotriva regimului sirian și nu este nici un secret că a atacat de mai multe ori pozițiile ocupate atât de Hezbollah cât și de Armata Siriană. Societatea israeliană este divizată de problema palestiniană. Colonizarea teritoriilor ocupate cum ar fi Cisiordania iarăși este o problema majoră care atrage critici internaționale.

Arabia Saudită este prinsă într-un război de uzură în Yemen dar are și probleme sociale tot mai grave pe care măsurile luate în ultima vreme – gen acordarea dreptului de a conduce mașini și femeilor – nu le poate rezolva. Un război cu Iranul – se spune – ar distrage atenția de la problemele interne ale celor două țări.

Dar multă lume se gândește că un asemenea conflict nu va rămâne unul local. Poate nici măcar regional. Rusia este prezentă în Siria și colaborează atât cu Iranul cât și cu Turcia. China are propriile interese în Iran măcar numai pentru că pe acolo ar trece preconizatul traseu terestru care să transporte exporturile sale către Europa.
Iordania are o parte din teritoriu ocupat de Israel (Cisiordania), la fel și Egiptul (peninsula Sinai).

Statele arabe, în ciuda aparențelor, nu au uitat tratamentul la care au fost supuși palestinienii. Situația este complicată și prea multă lume se joacă în Orient cu chibriturile…

Între timp, premierul demisionar al Libanului, Saad al-Hariri, a fost prezentat, sâmbătă, 11 noiembrie, de televiziunea saudită întâmpinându-l a pe aeroportul din Riad pe regele Salman al Arabiei Saudite, la întoarcerea acestuia de la Medina…

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"