25 aprilie 2024
ActualitateUn jucător din Comănești a câștigat 50.000 de euro la loto. Ce...

Un jucător din Comănești a câștigat 50.000 de euro la loto. Ce ar putea face cu acești bani?!

Un băcăuan a pășit în noul an cu ceva mai mult „mărunțiș” la teșcherea. Este vorba despre nu mai puțin de 247.828,32 lei (circa 50.100 de euro) pe care norocosul i-a câștigat la prima serie de extrageri loto din acest an, consumată în data de 6 ianuarie. Atfel spus, norocosul a încasat salariul minim pe care l-ar fi primit … mai bine de 11 ani, de-acum încolo.

Mai exact, câștigul a fost înregistrat la categoria a doua a jocului de tip loto Joker, premiul revenindu-i unui jucător din Comănești. De reținut că veniturile sub formă de premii se impozitează prin reținerea la sursă (adică impozitul va fi calculat și oprit direct de Loteria Română).

Prin urmare, dacă luăm în calcul faptul că, pentru sumele de până la 445.00 de lei, cota de impozit este de 667,5 lei plus 16% din ce depășește 66.750 de lei, băcăuanul norocos va rămâne în mână cu un câștig „curat” de circa 200.000 de lei. Mult, puțin? Depinde de persoana care a câștigat acești bani.



O mică avere, dacă e folosită cu cap

Cert este că, pentru cineva care nu a mai ținut în mână niciodată o asemenea sumă de bani, cele câteva zeci de mii de euro pot însemna „mâna pusă pe creștet de Dumnezeu”, în condițiile în care salariul minim pe economie este de 1.524 de lei (circa 308 euro). Altfel spus, norocosul a încasat salariul minim pe care l-ar fi primit … mai bine de 11 ani de-acum încolo.

Or, tocmai aceste cifre extrase din realitatea vieții ar impune să fie responsabil cu „ajutorul” primit de la Univers și să-i cheltuiască într-un mod cât mai responsabil, judecând după faptul că un fulger nu lovește de două ori în același loc.

Altfel spus, este foarte posibil ca o a doua șansă de câștig să nu apară prea devreme, de-acum încolo. Banii ar trebui prețuiți cu atât mai mult cu cât, să presupunem, jucătorul norocos ar putea fi un pensionar căruia poștașul îi aduce la ușă suma minimă de 1.000 de lei, reprezentând indemnizația socială minimă (pensia socială minimă garantată), valabilă de la 1 ianuarie.

Imobiliare …

Pentru majoritatea băcăuanilor, premiul este destul de consistent, de peste 42.000 de euro net. Dacă ar fi investiți cu cap, acești bani care i-ar ajunge să facă o multitudine de lucruri benefice.

Și, cum toți experții au căzut de acord că investiția cea mai bună, din prezent, este cea în imobiliare (deși prețurile în domeniu sunt în continuă ascensiune), suma primită cadou de început de an i-ar fi suficientă, să zicem, pentru a-și cumpăra un apartament cu 2 sau cu 3 camere (al cărui preț minim este între 30.000 și 39.000 de euro), rămânându-i ceva bani și pentru mobilarea acestuia. Or, la ora actuală, închirierea în regim hoteloer a unui spațiu de locuit de tip garsonieră îi poate aduce proprietarului între 150 lei /zi (circa 30 de euro) și 2.000 lei/lună (peste 400 de euro). Sigur, chiriile sunt și mai mici, în cazul proprietarilor care vor să aibă garanția ocupării spațiului de locuit – undeva la 250 de euro pe lună.

Evident, există și varianta mutării la curte, într-una dintre zecile de case scoase la vânzare, în zonă, situație în care cu 32.000 de euro, de exemplu, ar putea deveni proprietar pe o astfel de clădire care beneficiază de 4 camere, utilități și circa 3.000 de metri pătrați de curte, plus anexe. La care se mai adaugă priveliștea, desigur, dată fiind zona de munte.

… sau depozite bancare și certificate de trezorerie

Toleranța la risc și orizontul de timp joacă un rol extrem de important atunci când vrei să faci un anumit tip de plasament pentru bani. Unii spun că depozitele bancare ar fi cele mai sigure plasamente, dată fiind componenta de asigurare, statul garantând în limita a 100.000 euro per individ, per bancă, în caz de, Doamne ferește!, banca dă faliment. Evident, este vorba de cei care nu au nevoie imediată de bani și sunt dispuși să își blocheze sumele deținute pentru o perioadă mai lungă de timp.

Așadar, cei care susțin varianta economisirii la bancă au în vedere faptul că depozitele bancare sunt cele mai sigure investiții existente în prezent, la care se adaugă dobânzile la depozite, net superioare celor pe care un deponent le-ar încasa dacă ar avea banii depuși într-un cont de economii standard. Sunt bănci care oferă randamente bunicele care ajung la 3,8 % pe an (după taxe). Există, însă, riscul ca inflația și taxele să erodeze puterea de cumpărare a banilor ținuți la păstrare într-un depozit bancar. Prin urmare, se recomandă „tehnica scării” prin care banii sunt investiți în mai multe depozite care să vină pe intervale de timp diferite, de 1, 3, 5 ani.

O altă soluție de investire a banilor ar putea fi certificatele de trezorerie emise de stat. Prin titlurile de stat, oricine poate împrumuta statul pe o perioadă determinată, la final de termen, posesorul obligațiunilor putând primi înapoi suma creditată, la care se adaugă o dobândă anuală fixă. De departe, cel mai mare avantaj este că nu sunt impozitate aceste câștiguri. Singura care, cumva, ar putea să le dea peste cap planurile celor care-și pun banii în aceste obligațiuni ar putea fi … inflația. În acest caz, puterea de cumpărare a banilor blocați ar putea scădea, de la un an la altul.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri