6 mai 2024
ActualitateUn întreg arsenal de muniție neexplodată a fost găsit la Ciobănuș

Un întreg arsenal de muniție neexplodată a fost găsit la Ciobănuș

– acestea au fost descoperite de cei care dețin detectoare de metale și au sesizat autoritățile la 112 n activitatea de asanare a echipei pirotehnice de la ISU Bacău a durat circa patru ore

La sfârșitul săptămânii trecute, mai multe persoane care dețin detectoare de metale au efectuat verificări în zona împădurită a localității Ciobănuș, comuna Asău, acolo unde în urmă cu două săptămâni un tânăr de 27 de ani a murit, iar alți doi au fost răniți grav, în urma exploziei unui proiectil rămas în pământ din timpul conflictelor militare.

Căutările făcute cu detectoarele au dus la descoperirea mai multor elemente de muniție, imediat fiind anunțată echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău. “În urma activităților de asanare, au fost identificate și ridicate un proiectil exploziv de calibru 100 mm, un proiectil exploziv calibru 75 mm, o bombă aruncător calibru 82 mm, patru mine antipersonal, un focos de proiectil, o grenadă de mână ofensivă, 19 cartușe de pistol calibru 7,62 mm și 469 de cartușe de infanterie calibru 7,92 mm”, a declarat mr. Andrei Grecu, ofițer de relații publice la ISU Bacău.



Pentru a se preveni accidentele apărute în urma exploziei muniției de război, pompierii le reamintesc cetățenilor ce obligații au. În primul rând trebuie să sune la 112, să nu miște elementele de muniție găsite, să nu încerce să le desfacă, să nu le taie, să nu le lovească și să nu aprindă focul în apropierea acestora.

Ceea ce s-a întâmplat la Ciobănuș, unde unul dintre muncitorii implicați în accident ar fi lovit cu ciocanul proiectul găsit în pădure, ar trebui să fie o lecție pentru toată lumea, iar recomandările ofițerilor ISU să fie respectate.

Zeci de misiuni de asanare

În primele cinci luni ale acestui an, echipa pirotehnică a ISU Bacău a desfășurat 41 de misiuni de asanare a terenului de muniția neexplodată și 4 misiuni de distrugere a elementelor găsite. Este vorba despre 78 de proiectile, 20 de grenade, 35 de mine antitanc sau antipersonal, 18 bombe și peste 3.200 de cartușe și tuburi de cartuș.

“Aceste proiectile rămase neexplodate au fost inițiate. Practic, ca să explodeze, trebuie cumulate niște elemente ori la vremea respectivă când au fost folosite, un element a lipsit, dar oricând poate să apară acel element și proiectilul să explodeze. Poate fi o încălzire, o lovire, orice, și din păcate apar victime, apar decese.”
col. Ioan Mihalache, inspector șef ISU Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri