Ieri dimineata, la ora 3.20, in hala de productie a firmei comanestene SC Robert Simo S.R.L., de pe Strada Prundului, nr.71, a izbucnit un incendiu. Anuntati telefonic, pompierii din Comanesti si Moinesti au sosit la fata locului in jurul orei 4.00, initial cu doua masini, apoi inca una, dar au avut probleme cu aprovizionarea cu apa, ceea ce intarziat cu o jumatate de ora interventia efectiva. De la ora 3.30 si pana la intrarea pompierilor in actiune, vecinii au sarit cu mic cu mare, carand galeti dupa galeti, din raul Trotus, aflat foarte aproape, unii ajutandu-i pe lucratorii firmei, altii pe locatarii casei de la nr.69, aflati gard in gard cu hala incendiata.

Pagube de 300 de milioane lei la gater

Maricica Ghimes, sotia patronului firmei, ne-a declarat ca nu a fost stabilita nici cauza producerii incendiului, nici locul exact de unde au izbucnit flacarile. Cu toate eforturile pompierilor, ale lucratorilor firmei si ale vecinilor, au fost mistuite de flacari hala de productie, doua masini de debitat masa lemnoasa, o masina de ascutit, un circular, instalatia electrica si 5 mc cherestea. Valoarea estimata a pagubelor este de circa 300 de milioane de lei. aMultumim lui Dumnezeu ca ne-a dat minte sa facem asigurare si ca am reusit sa salvam busteni in valoare de aproape 250 milioane de lei”, spune Maricica Ghimes. Intrebata care crede ca a fost cauza incendiului, Maricica Ghimes raspunde cu obida: aNici pompierii n-au reusit sa stabileasca exact cauza. Au scris ca mijloacele care puteau produce aprinderea sunt nedeterminate si ca incendiul a pornit dinauntru, din hala. Dar eu cred ca focul a fost pus de cineva. Au fost controale la gaterele din zona. Pe mine m-au verificat de doua ori. Am intrebat de ce nu-i controleaza pe toti cei cu gatere, mai ales pe cei care lucreaza pe ascuns, iar ieri a fost un control inopinat la mai multe gatere din zona. Cred ca cineva a crezut ca i-am trimis eu sa-i controleze si s-au razbunat”.

aDoamne, ce ma fac fara casa si cu patru copii?”

In casa alaturata, grav afectata de incendiu, locuiesc sotii Dinu si Mariana Maxim, cu cei patru copii ai lor. Mariana Maxim isi frange mainile, cum ne vede, si ne invita sa evaluam proportiile tragediei. aMi-au ars magazia, camara, bucataria, trei cotete de pasari. Uitati, 45 de pasari au fost carbonizate, le puteti vedea. Dar ce ma doare mai mult sunt pagubele de la casa si de la acoperisa. A ars jumatate din acoperisul apei, peste 40 de metri patrati, si tavanele din doua camere au cazut din cauza apei sub presiune, folosite la stingerea incendiului. Peretii si dusumeaua chiftesc, inca, de apa. In cea de-a treia camera stau ingramadite mobilele si lucrurile salvate din cealalta parte a casei. aDoamne, ce ma fac fara casa si cu patru copii?”, continua sa-si franga mainile Mariana Maxim. aEu n-am servici, barbatul meu castiga doar trei milioane pe luna, abia aveam de mancare. Am reusit ca prin minune sa scapam de furia apelor, dar n-am scapat de furia focului. Dar ma-ntreb si eu, daca de la ei, de la gatere, a pornit focul, proprietarii n-au nici o responsabilitate? De la ei a venit focul, ei trebuie sa ne ajute sa ridicam casa la loc. Ei au bani, au asigurare, doamna Ghimes e consilier local, dom” primar trebuie sa-i convinga sa ne ajute. Altfel, ce ne facem noi fara casa, la iarna?”Scris de Stefan OLTEANUPUBLICITATE