De vreo săptămână, anunțul circulă peste tot. Inclusiv la mica publicitate: căutăm selecționer. L-am pierdut pe Rădoi, ne-a refuzat Hagi și nu avem bani pentru Olăroiu și Dan Petrescu. Mda, asta-i marea problemă… Căutăm în draci selecționer de parcă am avea echipă națională. Poate că, în așteptarea salvatorului de pe bancă, ar trebui să vedem într-un sfârșit că nu avem ce și pe cine salva acolo jos, în teren. Și poate că ar trebui să mai privim în jur. Să notăm că fotbalul merge în alte direcții. Un exemplu ar fi Felix- Afena Gyan. Până la sfârșitul săptămânii trecute, practic un necunoscut.

De duminică seara, un mic star. În 12 minute, Felix a salvat-o pe AS Roma, înscriind „dubla” prin care trupa lui Jose Mourinho s-a impus pe „Marassi” cu 2-0. Felix e un ghanez de 18 ani. De fapt, e primul jucător de 2003 care marchează mai mult de un gol într-un meci de Serie A. Și cel mai tânăr jucător al Romei autor al unei „duble” în era celor trei puncte. Să spunem din capul locului că Felix nu a crescut la Academia Viitorului, ci la EurAfrica Academy. Să mai spunem că nu are un tată fost mare fotbalist. Și nici un tată care să strige că „într-o zi va câștiga Balonul de Aur”, că „seamănă la joc cu Zidane” și că „veți sta la rând să-i cereți autografe”. După cum nu are un tată care să-l ducă de mână ba pe la Fiorentina, ba pe la Genk, ba pe la Rangers și cu atât mai puțin să-l impună cu forța în echipa națională.

De fapt, la cei 18 ani, Felix (ajuns la Roma după ce a rezistat sirenelor de peste Canalul Mânecii), a și refuzat prima convocare la naționala Ghanei: „Nu mă simt pregătit. Sunt alții mai buni ca mine. Mai bine rămân la Trigoria să mă perfecționez sub comanda lui Jose Mourihno”. Ei? Mourinho îl descoperise privind meciurle jucate de Primavera Romei: „Felix nu are o tehnică extraordinară. M-a impresionat însă modul în care-și păstrează sângele rece în fața porții adverse. Și modestia sa extraordinară, lucru rar la ceilalți fotbaliști aflați la această vârstă”. Pe 27 octombrie, la prima sa convocare pentru echipa mare a „giallo-rossilor”, Felix, intrat pe teren în minutul 56, a contribuit decisiv la victoria Romei, „in remontada”, cu 2-1 împotriva lui Cagliari. Au urmat alte 45 de minute contra lui Milan.

Iar duminică seara, cele 12 minute istorice cu Genoa, care i-au adus o mică celebritate. Plus o pereche de pantofi sport de 800 de euro pe care Mourinho i-o promisese. Nu se știe ce va urma pentru Felix- Ayena Gyan. Și la drept vorbind, pentru noi nici nu prea contează. Dar nu ar fi rău ca modestia și dorința sa de a răzbi în fotbal să servească drept exemplu fotbaliatorilor ăstora cu figuri în cap și tricolorul pe piept care au tooot dat-o în bară în ultimii ani. Lui Man, lui Tănase, lui Alibec sau băiatului ăla care „lovește la fel cu ambele picioare”, zi-i pe nume, Ianis. Iar mai apoi, om găsi noi și un selecționer!

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE