George Apostu

Centrul de Cultură „George Apostu” organizează, în ziua de 31 mai 2018, evenimentul „Se întorc valorile românilor acasă”, prilejuit de aducerea în țară a trei opere aparținând sculptorului George Apostu, primite prin donație de la Excelența Sa, Sheikh Michel Bechara El-Khoury, fiu al primului președinte al Libanului independent, și acceptate de Statul Român, reprezentat prin Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Deschiderea oficială a manifestărilor va avea loc în data de 31 mai 2018, ora 18.00, la Teatrul Municipal „Bacovia”, în prezenţa unor reprezentanți ai instituțiilor ce au colaborat la succesul acestei ample acțiuni, a celor care l-au cunoscut pe George Apostu sau i-au apreciat opera și a oficialităților locale.

Vor susține alocuțiuni: Excelența Sa, Victor Mircea, ambasadorul României în Republica Libaneză, Malek El-Khoury din Beirut (Liban), acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, Alexandru Pugna și Gheorghe Popa, secretari de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Cele trei sculpturi în lemn sunt donate cu dorința expresă de a ajunge în locul unde s-a născut sculptorul George Apostu, Guvernul României hotărând prin memorandum ca lucrările să intre în patrimoniul Centrului de Cultură „George Apostu” Bacău. De la ora 19.30, la Centrul de Cultură „George Apostu”, va avea loc inaugurarea expoziției permanente „Tată și fiu” – George Apostu, în prezentarea istoricului de artă Pavel Șușară, și proiecția filmului dedicat sculptorului, realizat de Ruxandra Garofeanu.

Organizarea expoziției permanente cu lucrările primite prin donație din Beirut de la Excelența Sa, Sheikh Michel Bechara El-Khoury reprezintă un demers de redescoperire și de reafirmare a unui artist important care s-a raportat adesea la valorile patrimoniale, care a înțeles esența acestui spațiu, dar mai ales a avut vocația universalității și readuce în actualitate dimensiunea personalității artistice a sculptorului George Apostu.

Alte articole