De la stânga la dreapta: Petru Frasila, Dan Capata, Val Manescu, Valentin Ciuca, Cassian Maria Spiridon

Invitat de prietenul meu Val Manescu la o lansare de carte si a unui album de pictura, nu la o biblioteca, la o librarie sau un asezamânt de cultura, cum de obicei se intâmpla la noi, nevoit sa-ti scoti din sifoner camasa scrobita si sacoul „de serviciu”, am avut surpriza sa constat ca nici vorba de toate acestea. Unde mai pui ca din coada invitatiei am retinut fugitiv ca ar fi vorba si de o degustare de vinuri. Am mai fost, imi zic, la o asemenea sindrofie si am plecat cu un „gust” de bodega. La noi, nu prind asemenea derutante alaturari, ma atentioneaza memoria. Ma duc, totusi.

Intr-o sala eleganta a Hotelului Prezident din Bacau, ne-am trezit in plina desfasurare a „reglajelor fine” necesare la o transmisiune televizata: Liniste!…5…4…3…2…1…Suntem in direct.

Aud ca „manifestarea” va fi in direct, prin intermediul canalelor TeleM Neamt si Prima TV Iasi, al caror director este vedeta serii: Petru Frasila. Amfitrionul a fost Val Manescu, „cel care a infiintat prin Bacau vreo doua posturi de televiziune”, ziarist cu talent si condei acid, prieten, aveam sa aflu, cu mai toti invitatii: Cassian Maria Spiridon, presedintele Filialei Iasi a USR, Valentin Ciuca, singurul critic „autorizat” de arta din Moldova, autor a peste 40 de carti de referinta in domeniu, Dan Cumpata – Maestru al artelor, Petru Frasila, scriitor, ziarist, editorialist, licentiat al Politehnicii iesene et caetera.

A fost o seara interesanta, concentrata in 60 de minute, alerta, densa, cu idei, multe idei de retinut in carnetul de reporter. Lume? Putina, dar BUNA, chiar subtire: scriitorul Petru Cimpoesu, un om greu de urnit din „laborator”, „ateneisti”, arhitecti (l-am remarcat pe Constantin Amâiei), tinere doamne, ziaristi, universitari din Chisinau (prof. univ. dr. Victoria Profimov, conducatorul lucrarii de doctorat a lui Petru Frasila: „Managementul presei”), Cavaleri ai vinului. La intrare, un consistent stand de carte, gazde atente, amabile, elegante si, mai rar pe la noi, surâzatoare. Discret, cu privire 3D, patronul Laurentiu Baciu. Va multumesc, il aud pe Val Manescu, am iesit din emisiune, ati fost grozavi, va las pe mâna Cavalerului de vinuri Alexandru Ambarus, de la Casa de Vinuri VINARTE.

Ce-a fost?

Dau drumul reportofonului. Cassian Maria Spiridon a vorbit „la obiect” despre cartea ziaristului de televiziune Petru Frasila „Viata pe tabla de sah”, lansata la Iasi, in 2012, tiparita la Editura Timpul, o instrospectie in sase zile (de pe un pat de spital) a unei vieti traita intr-o permanenta miscare, „la un capat cu viata, la celalalt cu nefiinta” (Val Manescu), scrisa dupa o experienta-limita, „aflat într-o cumpana instabila”. Pentru cei care stiu mai putin din viata lui Petru Frasila (s-a spus acolo ca este pe cale de a infiinta si in Bacau un TeleM), el este ziaristul care, dupa noua ani si peste 40 de procese, reusesete sa invinga justitia româna la CEDO, obligând statul la despagubiri morale si materiale. Decizia CEDO vine in ultima zi de spitalizare a celui care nu si-a pierdut sperantele si increderea in triumful adevarului.

Despre arta pictorului Dan Capata, artistul care s-a redescoperit in America, a vorbit criticul Valentin Ciuca, prezentând si ultimul album al artisitului „Un argonaut român celebru in America”. Invitatul „american” a lansat, si in Bacau, Asociatia iART International Artists, ale carei obiective pot fi vizualizate pe www.iart.com.ro.

VinARTE a invitat selectul public la o degustare de vinuri: patru soiuri, patru vinuri, din tot atâtea podgorii, vinuri albe, rosii si negre. O adevarata arta (suntem cu Vinarte, nu?) a prelucrarii si…degustarii acestei bauturi, cultura care doar la poli nu a ajuns.

Un eveniment cultural, organizat destept, sobru, curat, de la care – constat doar – au lipsit (n-au fost invitati?) multi „culturali” autohtoni.PUBLICITATE