25 mai 2024
ActualitateUN BARON PE SAPTAMANA - Deputatul Ionel "Paler", parlamentar cu a...

UN BARON PE SAPTAMANA – Deputatul Ionel “Paler”, parlamentar cu a din a

Pupilul primarului Romeo Stavarache, deputatul Ionel Palar (PNL) a crescut in 5 ani cât altii in 100. Istoria parlamentarului de Secuieni incepe cu o toneta de suc. Astazi, toneta amarâta s-a transformat intr-o afacere de milioane de euro. Din toamna lui 2008, Palar este deputat liberal de Colegiul 3. In calitate de trimis al bacauanilor in Legislativ, protejatul actualului edil bacauan s-a remarcat o singura data in doua mandate: atunci când a initiat, alaturi de alti 5 colegi parlamentari, faimoasa Lege a calului.

Dupa luni de anonimat, Palar a reaparut in prim-plan duminica trecuta când a participat la o conferinta de presa organizata de… primarul Romeo Stavarache in care mita electorala pregatita de municipalitate pentru aceasta iarna a fost prezentata sub forma unui „plan de guvernare locala pentru atenuarea crizei”.

Parlamentar cu activitate mediocraIn 7 ani de deputatie, protejatul lui Stavarache nu s-a remarcat in mod deosebit. In primul mandat, acontat sub culorile PUR-ului, Palar s-a calificat la locul de munca. Dupa modelul instituit de primarul bacauan, deputatul a renuntat la PUR trecând in barca PNL-ului, partid sub culorile caruia a prins al doilea mandat de parlamentar, iesind deputat din Colegiul 3.
La jumatatea celui de-al doilea mandat, Palar isi reconfirma statutul de mediocritate politica. Potrivit sitului internet www.alesii voteaza.ro, deputatul se claseaza pe locul 252 dintr-un total de 334 de deputati dupa criteriul numarului de initiative legislative avute in intervalul 19 decembrie 2008 – 18 octombrie 2010. De asemenea, la capitolul voturi finale exprimate, Palar se dovedeste un parlamentar lenes, el absentând la aproape jumatate din numarul total de voturi pe care le putea exprima. Deputatul se claseaza, din acest punct de vedere, abia pe locul 258. Singurul lucru notabil in cariera de parlamentar a lui Palar o reprezinta initierea, alaturi de alti 5 colegi, a faimoasei Legi a calului.

Si-a facut clinica lânga un monument istoric

Matrapazlâcurile lui Palar au inceput sa iasa la iveala odata cu ridicarea unei asa-zise clinici medicale in vecinatatea Policlinicii cu plata din centrul Bacaului. Imobilul a fost construit la mai putin de 100 de metri de o cladire declarata monument istoric: Posta din Bacau. La data respectiva – sfârsitul lui 2008 – functiona o hotarâre de guvern care interzicea construirea de imobile pe o raza de 100 de metri in jurul unui imobil declarat monument istoric. La vremea respectiva Palar detinea inca functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean, obtinuta in urma alegerilor din vara lui 2008. Constructia cladirii a continuat, in pofida tuturor semnalelor de alarma trase de presa locala.

Fratia galbena din CL i-a schimbat „incadrarea”

Pentru ca de clinica nu s-a putut „prinde” niciun medic, Palar nu si-a putut permite luxul de a ramâne cu o cladire goala in buricul târgului. In plus, autorizatia de construire emisa de Primarie prevedea, expres, construirea unei clinici cu spatii destinate unor viitoare cabinete pentru medicii de familie.
Pentru ca afacerea cabinetelor nu functiona, Palar a fost nevoit sa schimbe destinatia imobilului. Nimic mai simplu. Consiliul Local controlat de majoritatea liberala aflata la dispozitia primarului a aprobat schimbarea de destinatie astfel incât la parterul asa-zisei clinici a rasarit o banca.

Deturnare de fonduri europene?

In octombrie 2009 presa a mai dezgropat un schelet din afacerea „clinicii” lui Palar. Aceasta, se pare, fusese construita cu fonduri europene nerambursabile, legislatia europeana in domeniu stipulând ca unui proiect edificat pe banii contribuabililor europeni nu i se poate schimba destinatia initiala, in baza careia fondurile au fost obtinute. Palar detine jumatate din participatiile de la SC Luxor SRL, societate proprietara a „clinicii”. Proprietarul a vândut atât parterul, cât si primul etaj al „clinicii” pentru suma de 700.000 de euro. Asta in conditiile in care normativele europene arata ca, in situatia data, Palar nu avea voie nici sa inchirieze imobilul pentru alta destinatie decât cea prevazuta initial, darmite sa-l vânda.

Client al CET

Ca orice liberal care se respecta, Palar apare si pe lista „clientilor” CET Bacau. Nu este bransat la sistemul public de termoficare, dar a primit in dar de la societatea amintita puncte termice dezafectate. Una dintre cele mai râvnite centrale termice, cea de la Piata Centrala, a fost scoasa la licitatie in primavara lui 2008. Prin HCL nr. 161 din 17 aprilie 2008, Consiliul Local aproba scoaterea la vânzare a imobilului prin licitatie publica deschisa. Seful comisiei de licitatie a fost viceprimarul de la acea data, Constantin Scripat. Potrivit unui Raport de Evaluare intocmit de Sierra Quadrant si anexat la proiectul de hotarâre, CT-ul de la Piata Centala avea o valoare de peste 130.000 de euro. Scripat a declarat ca, initial, centrala dezafectata a fost câstigata de societatea Luxor. In prezent, imobilul se afla intr-o stare de avansata degradare.
Pe 21 ianuarie 2005, AGA de la CET Bacau a decis sa inchirieze spatiul de 150 de metri patrati existent in PT 117 din str. Slanicului catre aceeasi societate Luxor detinuta de penelistul Ionel Palar. Pretul de inchiriere stabilit la acea data a fost de 0,5 euro pe metru patrat. In prezent, in incinta PT-ului functioneaza un depozit.

Declaratie de avere… saracacioasa

Conform declaratiei de avere postata pe situl Camerei Deputatilor, Ionel Palar este un parlamentar…sarac. El are in proprietate doua terenuri in comuna Secuieni, unul de 4200 mp, altul de 1000 mp, dar si un apartament in Bacau pe Bulevardul Unirii. De la Clinica medicala Luxor, parlamentarul a ridicat o leafa de 20 de milioane lei vechi. Palar conduce un autoturism Mercedes, achizitionat insa tot pe societatea amintita anterior.
Lucian Bogdanel

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri