21 mai 2024
ActualitateUn băcăuan încearcă să vândă monede de 100 de lei din anii'90...

Un băcăuan încearcă să vândă monede de 100 de lei din anii’90 cu 70.000 de euro

În ultima perioadă, site-urile de vânzări online au fost martorii unui fenomen alarmant în rândul colecționarilor și pasionaților de numismatică. Persoanele interesate de achiziționarea sau vânzarea de monede și bancnote au fost surprinse de apariția anunțurilor care propun prețuri cu mult peste valoarea reală a acestor obiecte.

Mai mult, este vorba despre monede și bancnote emise în anii ’90 în România, aparent fără valoare deosebită în colecționare, dar care sunt propuse spre vânzare cu sume de ordinul zecilor de mii de euro.

Un simplu tur pe platformele de vânzare online dezvăluie astfel de anunțuri incredibile. De la monede cu chipul lui Mihai Viteazul sau Ștefan cel Mare, la bancnote cu Brâncuși sau momente istorice, toate sunt prezentate ca fiind “de colecție” și, implicit, demne de sume fabuloase.



De exemplu, un vânzător promovează două monede de 100 de lei cu chipul lui Mihai Viteazul din anii 1992 și 1994 la un preț exorbitant de 70.000 de euro. Aceste monede, care sunt disponibile în mod obișnuit la prețuri de aproximativ 5 lei fiecare, sunt prezentate ca fiind o investiție valoroasă, deși nu există nicio justificare logică pentru o astfel de sumă.

Un exemplu ilustrativ este anunțul unui vânzător din Bacău, care propune trei bancnote vechi de 5000 de lei, emise în 1998, pentru suma incredibilă de 18.000 de euro. Acest preț este de peste 2400 de ori mai mare decât valoarea normală a acestor bancnote, care este de doar 7,5 lei, conform standardelor de piață.

Într-o altă ofertă aparent incredibilă, un vânzător din Onești propune o monedă de 20 de lei din 1991, cu chipul lui Ștefan cel Mare, la prețul incredibil de 40.000 de euro, negociabil. Acest preț este de departe exagerat, având în vedere că prețul normal al unei astfel de monede se situează în jurul sumei de 3-4 lei.

În mod similar, o monedă de 500 de lei din anul 1999 este prezentată de un moineștean ca fiind de colecție și este oferită la suma de 15.000 de euro, deși prețul real este mult mai mic, în jurul a 2,5 lei.

Totodată, o monedă de 50 de lei cu chipul lui Alexandru Ioan Cuza, fabricată în 1992, este promovată de un vânzător din Comănești la un preț exorbitant de 10.000 de euro deși se vinde în mod normal cu 3 lei.

Această creștere exagerată a prețurilor pentru obiecte care, în mod normal, nu ar atrage atenția colecționarilor cu experiență poate fi atribuită unei varietăți de factori. Printre aceștia se numără lipsa de cunoștințe a cumpărătorilor, care pot fi atrași de anunțurile pompoase, dar și oportunitățile pe care le oferă platformele online pentru speculații.

Este posibil ca unele oferte să fie generate și amplificate de seriale sau reality-show-uri în care se prezintă tranzacționarea unor obiecte de colecție la prețuri exorbitante, alimentând astfel iluzia că orice descoperire aparent banală din dulapuri sau poduri poate ascunde o adevărată comoară.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri