UPDATE: Starea piloţilor aeronavei IAR 99 Şoim prăbuşită în judeţul Bacău

Comandorul Marcel Breşug, şeful de stat major al Bazei 95 Aeriană ”Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu” şi căpitan-comandorul Iulian Pena, instructor-şef zbor în cadrul aceleiaşi baze aeriene, s-au catapultat astăzi, 16 iulie, în jurul orei 13.30, la 5 kilometri vest de localitatea Nicolae Bălcescu din județul Bacău, deasupra Lacului Galbeni.

Piloţii au fost recuperaţi de echipele de căutare-salvare ale bazei aeriene, se află în stare stabilă. Un elicopter SMURD execută deja la această oră un zbor pentru evacuarea primului dintre piloţii recuperaţi către Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, urmând ca cel de-al doilea să fie transportat la acelaşi spital cu un avion de tip C-27J Spartan, din cadrul Forţelor Aeriene Române, configurat pentru evacuare medicală.

Comandorul Breşug, în vârstă de 41 ani, are la activ peste 1.000 de ore de zbor pe aeronava IAR 99 Şoim, iar căpitan-comandorul Pena, în vârstă de 40 de ani, are o experienţă de zbor de aproape 450 de ore pe aeronava menţionată.

Aeronava IAR 99 Șoim decolase în jurul orei 13.20 din baza aeriană pentru a executa un zbor de verificare tehnică.

Conform procedurilor, piloţii s-au catapultat, aeronava prăbușindu-se în zona menționată, în afara ariilor locuite.

Din ordinul ministrului apărării naţionale a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestui incident aviatic. Totodată, potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar şi au fost sistate zborurile cu acest tip de aeronavă, până la finalizarea anchetei de specialitate. (Biroul de Presă al MApN)


Știrea originală

Un avion militar s-a prăbuşit, luni, în judeţul Bacău. Din primele informaţii, în aparatul de zbor se aflau doi militari, care au reuşit să se catapulteze.

„Piloții au reușit catapultarea. S-a început căutarea celor doi piloți. Sunt procedurile specifice în această situație. Era o misiune specifică de antrenament”, a spus Ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Mai multe echipaje de Poliţie şi de la ISU Bacău au plecat în zona în care s-a produs accidentul aviatic.

Unul dintre piloții care s-au catapultat este adus la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Bacău.

IAR 99 Șoim este un avion militar românesc, produs de Avioane Craiova SA. Întrebuințarea principală este aceea de avion de antrenament capabil să asigure misiuni de atac la sol precum și misiuni de recunoaștere.

Avionul, care ar avea indicativul 717, s-a prăbușit în Lacul Galbeni.

Piloții recuperați sunt transportați la Spitalul Militar București.

Comunicatul MApN:

O aeronavă de tip IAR 99 Șoim cu dublă comandă din Baza 95 Aeriană ”Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu” de la Bacău s-a prăbușit astăzi, 16 iulie, în jurul orei 13.30, în zona localității Nicolae Bălcescu, județul Bacău.

Cei doi piloți au reușit să se catapulteze, echipele de salvare sunt în legătură cu ei și au început deja operațiunile de recuperare.

Conducerea Bazei 95 Aeriană a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații.

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, împreună cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, sunt deja în drum spre locul producerii incidentului.

De asemenea, conform procedurilor, o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene va investiga cauzele producerii evenimentului.

Vom reveni cu informații despre starea piloților de îndată ce acestea vor fi disponibile.

Precedentul accident cu un IAR 99, în 2012

Precedentul accident aviatic în care a fost implicata o aeronava de tipul IAR 99 Șoim a fost pe 23 august 2012. Atunci un avion militar IAR 99 Şoim cu dublă comandă s-a prăbuşit la Craiova, în timp ce efectua zboruri de probă.

Aeronava, care aparţinea Centrului de Cercetări şi Încercări în Zbor Craiova, s-a prăbuşit la scurt timp de la decolare, la 500 de metri nord de pistă.

Pilotul aeronavei a decedat la impact, iar instructorul, care a reuşit să se catapulteze, a fost grav rănit.PUBLICITATE