Ministerul intentioneaza ca la clasele de gimnaziu sa schimbe planul-cadru de invatamânt. Orice sistem are nevoie de primeniri. Din aceasta perspectiva, toate aplauzele! Când privesti catre esenta schimbarii preconizate, corul aplauzelor devine mai stins.

Mai întâi stârneste mirare graba definitivarii acestor planuri-cadru. A fost anuntata o dezbatere publica doar pentru intervalul 23 decembrie-10 februarie. Este o gluma nereusita, desigur. Sau un gest de mimare a democratiei. Craciun, Anul Nou, Boboteaza, vacanta… Cine crede ca printre colinde, sarmale, vacanta, toate cadrele didactice si-au centrat interesul pentru formularea sugestiilor, care, eventual acceptate, ar putea determina schimbari în proiectul Ministerului?

Cea mai mare mirare este provocata de propunerea avansata, in toate cele trei variante ale planului-cadru, de renuntare la studiul limbii latine in clasa a VIII-a.

PUBLICITATE

Am avut, la un prestigios liceu bacauan, ca profesor de limba latina, pe cel mai mare terorist al educatiei pe care l-am cunoscut ( Constantin Bejenariu, ca sa nu existe dubii).

Astazi, cu siguranta, elevii nu l-ar mai primi la ore. Insa, universul fascinant al culturii si civilizatiei acestei limbi – cu fabuloasele sale chemari catre profunzimile cunoasterii si atasamentul pentru valorile autentice – m-a fascinat mereu.

Nu sunt profesor de limba româna, nici de limba latina. Cu atât mai mult ma intreb cum au putut elabora niste profesori care au aceste specializari un asemenea proiect de plan-cadru in care limba latina nu este prezenta?

Chiar daca au niste functii, chiar daca au primit niste ordine in acest sens, n-au nicio scuza. E un gest iresponsabil, o atitudine care tradeaza analfabetismul. Ministerul ne spune ca studiul limbii latine va fi realizat la clasele cu profil filologic, in liceu.

Un studiu al Universitatii Bucuresti, institutie care a reactionat admirabil fata de atitudinea Ministerului, argumenteaza ca „mai mult de 90 % dintre elevii români nu vor studia niciodata disciplina limba latina în propria lor tara”, daca acest proiect va deveni realitate.

Ma intreb foarte serios daca filologii birocrati care au propus renuntarea la studiul limbii latine au ajuns cu sufletul macar la strofa a doua a Imnului nostru national? Cu siguranta, nu. Stiu ca planurile-cadru pentru toate clasele gimnaziale sunt supraincarcate, dar a renunta la studiul limbii latine este un atentat la temeiurile fiintei nationale.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Domnule Fercu.
    Aveti perfecta dreptate,dar primii care trebuie sa ia atitudine ar fi Inspectoratul Scolar
    jud.Bacau si apoi profesorii de specialitate????!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ