23 februarie 2024
EvenimentUn atac cibernetic masiv afectează 18 spitale din România: Ministerul Sănătății anunță...

Un atac cibernetic masiv afectează 18 spitale din România: Ministerul Sănătății anunță măsuri urgente

Ministerul Sănătății a confirmat că 18 spitale din întreaga țară au fost afectate de un atac cibernetic masiv de tip ransomware, iar sistemul informatic HIS este complet nefuncțional. Printre unitățile medicale afectate se numără Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București, Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga și Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opris” Baia Mare.

Atacul, care a avut loc în cursul nopții de 11 spre 12 februarie 2024, a criptat fișierele și bazele de date ale sistemului, ceea ce a determinat nefuncționarea acestuia. Ministerul Sănătății a declarat că specialiștii IT, inclusiv experți în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, investighează incidentul și evaluează posibilitățile de remediere.

În timp ce unele spitale au fost afectate în mod direct, altele au fost supuse unor atacuri cibernetice de tip flood către anumite clase de IP-uri publice, însă serviciile nu au fost afectate până în prezent. Echipele de IT lucrează pentru a bloca accesul la porturile vizate și pentru a contracara aceste atacuri.Potrivit Directoratului Național de Securitate Cibernetică, atacul vizează un furnizor de servicii pentru mai multe spitale din țară. Mai multe instituții medicale sunt afectate, iar echipa DNSC investighează incidentul.

În ciuda acestor provocări, spitalele afectate și-au asigurat continuitatea serviciilor medicale, dar funcționează în mod limitat și offline. Managerii spitalelor au confirmat că sistemul informatic este inoperabil.

Autoritățile au subliniat că restaurarea serviciilor informatice și a datelor reprezintă o prioritate, iar echipele IT ale spitalelor sunt concentrate pe această sarcină. Monitorizarea atentă a situației și cooperarea între Ministerul Sănătății și instituțiile relevante din domeniu sunt esențiale pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncționalităților.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri