1 Decembrie 2018, zi de emoționantă aducere aminte, zi de pomenire a celor care s-au jertfit pentru țară, limbă și neam. 1 Decembrie 2018, Centenarul Marii Uniri, zi de înălțătoare simțire, marcată cum nu se putea mai frumos de Românii dinȚară și de toți cei aflați vremelnic în afara Ei.

La acest ceas de sărbătoare, Asociația „Civitas Bacoviensis” Bacău, împreună cu prietenii din Stejaru și Pângărați, județul Neamț au participat la un emoționant eveniment dedicat Centenarului Unirii, dar și tuturor celor care au marcat istoria neamului prin puterea de dăruire în folosul patriei. La îndemnul meșterului Gheorghe Bucălău dinPângărați și al prietenului său Constatin-Viorel Pașcu, Asociația „Civitas Bacoviensis” a realizat un Un Ar de Tricolor pentru un Veac de Unire.

După un scurt popas la Mânăstirea-Bistrița, steagul a fost sfințit în curtea bisericii satului de către preotul Liviu Anton. După slujbă, la care a participat primarul localității, Petru Lungu-Bordea, însoțit de consilieri locali, fiecare dintre cei peste 100 de participanți, localnici și invitați, cu mic, cu mare a purtat steagul în mâini prin sat, urcând apoi pe muntele Păru. În același moment era întins un steag similar pe „singura biserică muntenească din Moldova” – așa cum se afirmă în monografia satului cu același nume, Cașin –, gest datorat domnului Constantin Tudose.

Întinderea steagului la Păngărați, pe pământul din inima Moldovei, pornind de la Poarta de intrare în Moldova – Cașin –, are o întreită semnificație: onorarea artizanilor Unirii, cinstirea memoriei celor închiși în fostele chilii ale Mânăstirii-Pângărați, transformată în închisoare de regimul comunist, și în semn de prețuire a istoriei, spiritualității și culturii române.

Au fost rostite discursuri emoționante, s-au intonat cântece patriotice, s-a dansat „Hora Unirii”, pe versurile lui Vasile Alecsandri (născut în Bacău, la 14 iunie 1818), s-a strigat într-un glas „Trăiască România Mare, în vechile hotare!” Ceaiul, vinul fiert și agapa creștinească ce au urmat au fost oferite de o sumă de oameni de bine, ce au dorit să rămână anonimi. Mulțimim tuturor susținătorilor și participanților pentru o zi de excepție.

Petru-Gabriel Puiu

Alte articole