Naveta spatiala americana Endeavour a decolat, luni, cu destinatia Statia Spatiala Internationala (SSI). Inginerii NASA au rezolvat problema care a impiedicat decolarea navetei in urma cu doua saptamani si au alimentat naveta pentru decolarea de luni, informeaza BBC.
Endeavour pleaca in calatoria finala, urmand sa fie pensionata, dupa acest zbor, intr-un muzeu din Los Angeles.
Misiunea finala a navetei este sa transporte pe SSI un experiment de fizica particulelor in valoare de doua miliarde de dolari, cunoscut sub denumirea de Spectometrul Alpha Magnetic (AMS). AMS este rezultatul colaborarii dintre 16 natiuni si va cauta indicii despre natura "materiei intunecate", materialul care modeleaza galaxiile, va cauta antimateria si va incerca sa inteleaga felul in care astronautii si satelitii sunt afectati de radiatii. Naveta mai transporta si o serie de piese de schimb pentru Statia Spatiala.
Comandantul Navetei, Mark Kelly, s-a declarat emotionat inainte de zbor: "Endeavour este aproape de inima mea, deoarece este prima naveta cu care am zburat in 2001. Asa ca ma bucur ca o voi pilota in ultimul sau zbor. Este bebelusul flotei – are aproape 19 ani de serviciu si acesta este al 25-lea zbor. 25 este un numar bun, rotund, ca sa incheie activitatea".
Foto: nasa.gov
Sursa: Ziare.com

Alte articole