26 aprilie 2024
CulturăUltimul acord al “Zilelor Muzicii Contemporane”, ediţia 2018

Ultimul acord al “Zilelor Muzicii Contemporane”, ediţia 2018

În ultima zi a Festivalului “Zilele Muzicii Contemporane”, duminică 7 octombrie, a avut loc, de la ora 11.00, la Centrul de Cultură “George Apostu”, concertul Ansamblului Universităţii de Muzică din Chişinău. Cu o interpretare admirabilă, foarte bine primită de public, care i-a gratulat pe cei patru solişti cu aplauze prelungite, ansamblul din Chişinău a încheiat periplul muzical al formaţiilor invitate în festival, după cele din Banat, Transilvania, Muntenia şi Moldova, ca un simbol al Marii Uniri de la 1918.

Ediţia din acest an, a 32-a a fost dedicată compozitorului şi muzicologului Liviu Dănceanu, decedat fulgerător anul trecut, iniţiatorul şi coordonatorul primului festival de acest gen din România, înfiinţat în 1986, în Bacău, printre fondatori fiind maestrul Ovidiu Bălan şi Trio Syrinx (Dorel Baicu, Pavel Ionescu şi Dorin Gliga).

De parcă n-ar fi fost sufficient, la începutul verii a plecat după Liviu Dănceanu şi Dorel Baicu, răpus de o boală necruţătoare, un muzician de mare clasă, profesor universitar la Iaşi, fondator, în 1982, al Trio Syrinx, astfel că formaţia a rămas deocamdată cu doar doi membri. În acelaşi cadru, de la ora 12.00, a avut loc lansarea ultimului CD al Trio Syrinx, mărturie a impresionatei activităţi concertistice. Prezentarea CD-ului a aparţinut singurului membru prezent la lansare, Pavel Ionescu, care a vorbit despre începuturile formaţiei, despre activitatea concertistică de peste 35 de ani ai formaţiei Syrinx, care a suţinut peste 1500 de concerte în ţări din Europa şi Asia, fiind răsplătită cu numeroase premii, la concursuri internaţionale de prestigiu, dar şi la concursuri naţionale, fapt ce a determinat Electrecord să imprime primul LP al formaţiei, în anii când nimeni nu vorbea de muzica contemporană.



Un handicap al formaţiei de suflători (flaut, oboi, fagot) a fost inexistenţa unor lucrări specifice unui asemenea trio, astfel, timid, dar ferm, compozitori avangardişti, cum au fost Viorel Munteanu, Cristian Misievici, Ştefan Niculescu, iar mai târziu Liviu Dănceanu, să compună şi să ofere formaţiei băcăuane piese care i-a făcut celebri pe cei trei instrumentişti şi formaţia lor. Despre acele începuturi a vorbit şi compozitorul Viorel Munteanu, profesor dr. la Iaşi, cât şi dirijorul Ovidiu Bălan, director la acea vreme a Filarmonicii “Mihai Jora”.

Au fost momente emoţionante pentru cei prezenţi, de frumoase amintiri, dar şi de un prezent trist, mai ales cî în sală au fost prezente şi Rodica Dănceanu, soţia lui Liviu Dănceanu, şi Simona Baicu, soţia lui Dorel Baicu. Despre viitorul formaţiei Trio Syrinx ne-a asigurat tot Pavel Ionescu, care a promis un prim concert al Trio Syrinx în primăvara anului viitor, într-o nouă componenţă. CD-ul Trio Syrinx, care a fost oferit gratuity tuturor celor prezenţi, cuprinde pareu lucrări: Florilegiu – Liviu Dănceanu, Sincronie – Ştefan Niculescu, Şapte intersecţii ale unui sentiment cu un anotimp – Cristian Misievici şi Concertino pentru un trio de suflători – Viorel Munteanu.

Festivalul s-a încheiat duminică seara, la 19.30, cu ultimul concert din programul festivalului, susţinut de ansamblul de percuţie “Game” al Universităţii de Muzică din Bucureşti, ansamblu născut odată cu concertul din 13 februarie 1995. Numele său provine de la prima lucrare dedicată formaţiei de către compozitorul Liviu Dănceanu.

Finalul a aparţinut, cum era normal, coordonatorului ediţiei cu numărul 32 a Festivalului “Zilele Muzicii Contemporane”, dirijorul Cristian Lupeş, care a mulţumit publicului, colaboratorilor, finanţatorului pentru sprijin, promiţând că ediţia de anul viitor va continua tradiţia festivalului, dar va conţine şi multe noutăţi.

Foto: Mari Bucur

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri